Νέες μεθόδους επίβλεψης του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου εγκαινιάζει η ιταλική Snam, αξιοποιώντας την τεχνολογία των drones και πραγματοποιώντας πτήσεις μεγάλων αποστάσεων καθ’ όλο το μήκος του δικτύου της.
Πιο συγκεκριμένα, drone πραγματοποίησε πτήση στο τμήμα του αγωγού Εμίλια-Ρομάνα, που βρίσκεται μεταξύ των περιοχών Αλφονσίνε και Σαν Μπονιφάτσιο, στις επαρχίες Ραβέννα και Φερράρα.
Η απόσταση που διάνυσε το drone ανήλθε σε περίπου 50 χιλιόμετρα και ήταν η πρώτη ανάλογη πτήση που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία.
Η δοκιμή αποσκοπούσε στο να διαπιστωθεί το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα drones από τους τεχνικούς της Snam στο έργο της επίβλεψης και της παρακολούθησης των υποδομών αερίου, καθώς και να συμβάλουν στη βελτίωση της δυνατότητας παρακολούθησης υποδομών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές όπως ποτάμια και ορεινές περιοχές.
Η χρήση των drones επιτρέπει την καταγραφή δεδομένων και εικόνων σε πραγματικό χρόνο. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η Snam θα συνεχίσει να δοκιμάζει νέες πτήσεις με drones μέσα στους επόμενους μήνες.
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Marco Alvera δήλωσε ότι: «Η χρήση drones και δορυφόρων για την παρακολούθηση των δικτύων και των συστημάτων αποτελεί κλειδί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας, πράγμα που βασίζεται στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και σε τεχνολογίες cloud». Επιπλέον, πρόσθεσε πως «η προσήλωση σε τεχνολογικές καινοτομίες και πρωτοβουλίες ενεργειακής μετάβασης βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος Snamtec, μέσω του οποίου προβλέπονται επενδύσεις 850 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022, καθιστώντας την Snam, την ενεργειακή εταιρεία του μέλλοντος».