Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και δείχνουν νέα μείωση των τιμών κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα η μέση τιμή χονδρικής στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκε στις πρώτες 7 ημέρες του μήνα στα 90,22 ευρώ η μεγαβατώρα, μειωμένη σε ποσοστό 19,69% από τα 112,35 ευρώ η μεγαβατώρα που ήταν ο μέσος όρος του Σεπτεμβρίου. Η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη και φτάνει το 23% σε σχέση με το μέσο όρο της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος στο σύνολο του 2024 (117,18 ευρώ η μεγαβατώρα).
Η υποχώρηση των τιμών καταγράφεται παρά το γεγονός ότι από την περασμένη Παρασκευή, οι τιμές του φυσικού αερίου, κινούνται ανοδικά φτάνοντας χθες μέχρι και τα 41 ευρώ η μεγαβατώρα, εν μέσω ανησυχιών για την ομαλή τροφοδοσία της Ευρώπης. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση στην ευρύτερη αγορά ηλεκτρισμού της νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς καταγράφονται θετικές ενδείξεις και από την αγορά ηλεκτρισμού της Ουκρανίας, η οποία μέχρι πρότινος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα επάρκειας λόγω των ζημιών που προκάλεσε η Ρωσία σε παραγωγικές υποδομές της.
Σε κάθε περίπτωση οι αγορές ηλεκτρισμού τόσο στην περιοχή μας όσο και ευρύτερα στην ΕΕ δεν επηρεάζονται από την κρίση στη Μέση Ανατολή, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει με την αγορά πετρελαίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 4 Οκτωβρίου και μετά, στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας οι τιμές βρίσκονται σταθερά κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, φτάνοντας την Κυριακή (ημέρα χαμηλής ζήτησης) στα 69 ευρώ η μεγαβατώρα. Μάλιστα την ίδια ημέρα είχαμε για τρεις ώρες το μεσημέρι μηδενική τιμή, λόγω του συνδυασμού της υψηλής παραγωγής των ΑΠΕ και της χαμηλής ζήτησης. Για σήμερα, η αγορά θα κινηθεί εκ νέου πτωτικά με τη μέση τιμή να βρίσκεται στα 88,5 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ το μεσημέρι που υπάρχει υψηλή παραγωγή ΑΠΕ η τιμή θα πέσει στα 14,99 ευρώ η μεγαβατώρα.
Αν και ακόμη είναι νωρίς και θα πρέπει να δούμε πως θα κινηθεί η αγορά και τον υπόλοιπο μήνα, εντούτοις τα πρώτα στοιχεία, δείχνουν συνέχιση της πτωτικής τροχιάς των τιμών και στη λιανική του ρεύματος.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr