Νέα Ζηλανδία: Μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050

Η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, δεσμεύτηκε για τη δραστική καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θέτοντας ως στόχο την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα μέχρι το 2050. Η δέσμευση περιλαμβάνει τη μείωση των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας και την αντιστάθμιση όσων απομένουν με το σύστημα διεθνών πιστώσεων άνθρακα και τη φύτευση δέντρων.
«Πιστεύω θα είμαστε μία κυβέρνηση αλλαγής», δήλωσε η Άρντερν σε συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη συνεδρίασή της ως ηγέτιδα του κυβερνητικού συνασπισμού με επικεφαλής το Κόμμα των Εργατικών. «Βρήκαμε συμμάχους σε αυτό το κοινοβούλιο που επιθυμούν να ενταχθούν μαζί μας στην οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης Νέας Ζηλανδίας. Μιας χώρας όπου το περιβάλλον μας προστατεύεται», πρόσθεσε.
Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας για τους κατοίκους της Νέας Ζηλανδίας, πέρα από κομματικές γραμμές. Άλλες χώρες έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες δεσμεύσεις τον τελευταίο καιρό. Η Σουηδία ψήφισε έναν παρόμοιο νόμο στις αρχές του καλοκαιριού με ορίζοντα το 2045, ενώ η Νορβηγία έχει δεσμευτεί για ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2030.
Άλλες χώρες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αλλά δεν έχουν αναφερθεί σε ουδετερότητα άνθρακα. Η Σκωτία, για παράδειγμα, έχει δεσμευτεί να καταστεί ανεξάρτητη από τα ορυκτά καύσιμα ως πηγή ενέργειας έως το 2020.
Η Άρντερν είναι μόλις 37 ετών και αποτελεί μία από τις 13 γυναίκες αρχηγούς κράτους στον πλανήτη. Πρόκειται για την τρίτη γυναίκα πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας και τη νεότερη ηγέτιδα της χώρας εδώ και 150 χρόνια.

Πηγή: www.naftemporiki.gr