Η Μόσχα παρουσιάζεται έτοιμη να προχωρήσει στην εξ’ ολοκλήρου χρηματοδότηση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στις εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο, όπως επεσήμανε χθες, Κυριακή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Εάν η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλει κυρώσεις, η Ρωσία μπορεί να κατασκευάσει τον αγωγό μόνη της», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «Ωστόσο, ελπίζουμε ότι δε θα σημειωθεί ένας τέτοιος χουλιγκανισμός».
Το Σάββατο, η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διεμήνυσε στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ότι η Μόσχα μπορεί να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το έργο.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη γερμανική πόλη Meseberg τον Αύγουστο, ο Πούτιν δήλωσε ότι Ρωσία και Γερμανία εργάζονται για την υλοποίηση του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα βελτιώσει το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς αερίου, θα διαφοροποιήσει τις διαδρομές εφοδιασμού και θα ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους διαμετακόμισης.
«Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να υπογραμμίσω για μία ακόμη φορά ότι ο Nord Stream 2 είναι ένα αποκλειστικά οικονομικό σχέδιο και ότι δεν αποκλείει τη δυνατότητα συνέχισης της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Γνωρίζω τη θέση της Γερμανίδας καγκελάριου, η οποία ανακινεί συχνά το ζήτημα αυτό», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιτίθεται στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, το οποίο αναμένεται να κοστίσει περίπου 11 δισ. δολάρια και έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά 55 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας μετά την έναρξη λειτουργίας του στις αρχές του 2020.