Κι ενώ η επάρκεια του συστήματος φυσικού αερίου δοκιμάζεται τις τελευταίες μέρες λόγω της υψηλής ζήτησης που προκαλούν οι ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά κι εξαιτίας των οριακών δυνατοτήτων της ΔΕΠΑ να τηρήσει αποθέματα ασφαλείας για τους ηλεκτροπαραγωγούς, η «Μυτιληναίος» φέρνει και δεύτερο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Αυτή τη φορά αυτό είναι αμερικανικής προέλευσης και ταυτόχρονα γίνεται η πρώτη ελληνική ιδιωτική εταιρία που φέρνει το σχιστολιθικό αέριο. Οι ποσότητες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι της τάξης των 170.000 κυβικών μέτρων και το φορτίο αναμένεται να φτάσει στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας του ΔΕΣΦΑ σε περίπου 15 μέρες.
Η εισηγμένη είχε φέρει στις 6 Ιανουαρίου κι άλλο φορτίο LNG (όχι αμερικάνικο) 150.000 κυβικών μέτρων ενισχύοντας ουσιαστικά την ασφάλεια εφοδιασμού,όταν η ΔΕΠΑ αναζητούσε ποσότητες προκειμένου να κρατήσει αποθέματα ασφαλείας πέντε ημερών για λογαριασμό άλλων εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημειωτέον ότι στις 28 Δεκεμβρίου αμερικανικό φορτίο LNG 150.000 κ.μ. είχε φέρει και η δημόσια επιχείρηση αερίου κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την αμερικανική Cheniere. Η εταιρεία, μέσω του πρόσθετου φορτίου LNG των 170.000 κ.μ. που φέρνει, πετυχαίνει να ανοίξει άλλη μία πηγή προμήθειας επιδιώκοντας το «φουλάρισμα»του ενεργειακού της χαρτοφυλακίου.
Η εταιρία είναι εκ των μεγάλων καταναλωτών φυσικού αερίου με ανάγκες 1,3 – 1,4 δις. κυβικών μέτρων ετησίων λόγω του εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος» καθώς και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Protergia.
Συνεπώς επιδιώκει τη διαμόρφωση ανταγωνιστικού κόστους αναζητώντας τις σχετικές ευκαιρίες και παράλληλα την ενεργειακή της αυτάρκεια αφού για παράδειγμα τηρεί μόνη της τα αποθέματα ασφάλειας που προβλέπουν οι κανονισμοί της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Για το λόγο αυτό η εταιρεία αξιοποιεί το πλαίσιο της απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου. Έτσι στις 8 Δεκεμβρίου έφερε ποσότητες φυσικού αερίου από την αγορά της Τουρκίας και ήταν η πρώτη που ιδιωτική εταιρία που το έκανε μέσω της εισόδου στους Κήπους του Έβρου.
Η εισηγμένη ήταν επίσης η πρώτη ελληνική εταιρία που έκανε απευθείας προμήθεια φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom στα τέλη του 2017, ενώ το περασμένο καλοκαίρι, τον Ιούλιο, έφερε φορτίο LNG από την Qatar Gas.
Και φυσικά η Mυτιληναίος ήταν εκείνη η εταιρία, που μέσω της θυγατρικής της M&M Gas, το 2009 εισήγαγε το πρώτο ιδιωτικό φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, σπάζοντας τότε το κρατικό μονοπώλιο.

Γράφει ο Χρήστος Κολώνας – Πηγή: euro2day.gr