Επιμένει στις επενδύσεις, είτε μεγάλες είτε μικρές, στην ελληνική οικονομία και παραγωγή η μία εκ των ελάχιστων πλέον βαριών βιομηχανιών του ιδιωτικού τομέα με κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ που συνεχίζει να διατηρεί την έδρα της στην Ελλάδα.
Η «Μυτιληναίος», σχεδόν δύο μήνες μετά την έγκριση από τη ΡΑΕ για την κατασκευή της μεγάλης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο που θα απαιτήσει κεφάλαια άνω των 300 εκατ. ευρώπροχώρησε σε μία ακόμη επενδυτική κίνηση. Εξαγόρασε το 97,87% της ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ. Α.Ε. έναντι 20 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους της.
Εμπράκτως, όπως άλλωστε έχει επισημάνει και ο πρόεδρος της «Mυτιληναίος» Ευάγγελος Mυτιληναίος, η εισηγμένη «επιβεβαιώνει την προσήλωση της στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, μέσα από ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο, αυτό της παραγωγής».
Η στόχευση του deal για την απόκτηση της βιομηχανίας (Επεξεργασία Αλουμινίου – Μεταλλοβιομηχανία) έχει να κάνει με τον μακροχρόνιο σχεδιασμό της εισηγμένης ώστε να μετεξελιχθεί σταδιακά σε μία «πράσινη βιομηχανία»,με σημαντικά μειωμένο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
Η ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ. Α.Ε. της ανοίγει το δρόμο αυτό, καθώς η 45 ετών δραστηριότητά της είναι η παραγωγή αλουμινίου, όχι από βωξίτη, αλλά από ανακυκλωμένο (δευτερόχυτο) αλουμίνιο. Πρόκειται δηλαδή για μία «πράσινη» βιομηχανία.
Η επιχείρηση με εργοστάσιο στα Οινόφυτα απασχολεί 64 άτομα και είναι η πρώτη σε αυτό το είδος καθώς επεξεργάζεται με το βέλτιστο τρόπο το scrap αλουμινίου, παράγοντας έτσι εκ νέου πρώτη ύλη και μάλιστα καταναλώνοντας πολύ μικρότερη ποσότητα ενέργειας. Η δυναμικότητα της μονάδας της είναι στους 35.000 τόνους και με τις επενδύσεις που σχεδιάζει η «Μυτιληναίος» αυτή στην επόμενη διετία μπορεί να αυξηθεί στους 50.000 τόνους.
Η εισηγμένη με την κίνηση αυτή πετυχαίνει τη διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων αλουμινίου που παράγει προσθέτοντας κι αυτό που παράγεται από το δευτερόχυτο αλουμίνιο. Προϊόν εφάμιλλης ποιότητας με εκείνο που γεννιέται από το βωξίτη. Θα απευθύνεται τόσο σε πελάτες της εγχώριας αγοράς (μονάδες διέλασης που παράγουν προφίλ αλουμινίου) όσο και σε εκείνους του εξωτερικού, οι οποίοι αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της εισηγμένης.
Επιπλέον, η «Μυτιληναίος» μειώνει σημαντικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, αφού η ανακύκλωση του scrap απαιτεί μόνο το 5% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου, ενώ παράγει 95% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
Τέλος η εισηγμένη ενισχύει ουσιαστικά τον Τομέα Μεταλλουργίας της, ενώ αυξάνει άμεσα την παραγωγή κολόνων αλουμινίου (πρώτη ύλη για τις μονάδες διέλασης που παράγουν προφίλ αλουμινίου) από τους 120.000 στους 155.000 τόνους, μεγεθύνοντας έτσι τη συνολική της δυναμικότητα και με προοπτική διετίας, να φτάσει τους 250.000 τόνους συνολικής παραγωγής.