Για τις 9 με 10 Οκτωβρίου προγραμματίζεται η υπογραφή των συμφωνιών που «δένουν θεσμικά» το έργο της κατασκευής του ελληνο-βουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου (IGB).
Πρόκειται για την διακυβερνητική συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας, οι οποία ρυθμίζει νομικά και φορολογικά ζητήματα για τη διέλευση του αγωγού, καθώς και τη συμφωνία μετόχων μεταξύ της κρατικής βουλγαρικής BEH και της ελληνικής ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (ΔΕΠΑ και Edison), που έχουν συστήσει την εταιρία ICGB AD, και θα διαχειρίζονται τον IGB.
Είχε προηγηθεί στις 22 Μαΐου στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας η τελετή έναρξης κατασκευής με τις εργασίες στο πεδίο να ξεκινούν ήδη από το περασμένο καλοκαίρι.
Για τον IGB έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευαστικοί διαγωνισμοί. Η ΑΒΑΞ έχει αναδειχθεί οριστικός ανάδοχος για το EPC, με τίμημα 144,85 εκατ, η Σωληνουργεία Κορίνθου για την κατασκευή και προμήθεια των σωλήνων του αγωγού, με 58,2 εκατ. ευρώ και η βουλγαρική TIBEI ως Owner Engineer με 5,67 εκατ. ευρώ.
Το έργο του IGB αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων περίπου 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (Μετρητικοί Σταθμοί, βανοστάσια, Κέντρο Λειτουργίας).
Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός θα καταλήγει στη Stara Zagora αντίστοιχα, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα της αντίστροφης ροής (reverse flow).
Προβλέπεται επίσης η διασύνδεσή του με τον αγωγό TAP. Ο αγωγός IGB έχει αρχική δυναμικότητα 3 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα αύξησής του στα 5 δισ. κυβ. μέτρα ετησίως με την κατασκευή σταθμού συμπίεσης. Η εμπορική λειτουργία του αναμένεται το 2020.
Τη μελέτη, την κατασκευή και τη λειτουργία του Έργου έχει αναλάβει η Εταιρεία ICGB AD, η οποία ιδρύθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2011 με έδρα τη Σόφια της Βουλγαρίας.
Οι Μέτοχοι της ICGB AD είναι η Βουλγαρική κρατική Εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) (50%) και η ελληνική Εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (50%), στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέταξε τον αγωγό στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCIs) της ισχύουσας λίστας βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 347/2013.
Επίσης, ο αγωγός περιλαμβάνεται στον κατάλογο των έργων προτεραιότητας της πρωτοβουλίας για την Ενεργειακή Διασύνδεση των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity – CESEC).
Ο IGB συμβάλει στην ανάδειξη της χώρας σε κόμβο μεταφοράς ποσοτήτων φυσικού αερίου από άλλες πηγές, και χαίρει και της στήριξης των ΗΠΑ. Μελλοντικά κι όταν κατασκευαστεί το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα προσφέρει κι επιπλέον εναλλακτικές πηγές προμήθειας των χωρών της Βαλκανικής.

Γράφει ο Χρήστος Κολώνας – Πηγή: euro2day.gr