Υπεγράφη, χθες Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, η σύμβαση κατασκευής και λειτουργίας του νέου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ηλεία, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου, του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ Ν. Μαντζούφα, του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα, του προέδρου του ΦοΔΣΑ και δημάρχου Ήλιδας Χ. Χριστοδουλόπουλου, βουλευτών και του συνόλου των δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
Το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 80.000 τον/έτος και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία που περιλαμβάνει Μηχανική Ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, αναερόβια χώνευση υπολειπόμενου κλάσματος, παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικού ρεύματος απ’ αυτό, κομποστοποίηση χωνεύματος και διάθεση του πολύ μικρού αδρανούς υπολείμματος στον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς, ο οποίος ήδη λειτουργεί με παράλληλη λειτουργία μεταβατικής μονάδας επεξεργασίας.
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 32 εκατ. ευρώ. Η ΜΕΑ Ηλείας κατασκευάζεται με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), στην οποία το Δημόσιο συμμετέχει με 17 εκατ. ευρώ, ενώ υποχρέωση του ιδιώτη επενδυτή είναι η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας για 25 έτη με καταβολή 15 εκατ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της υπογραφής της Σύμβασης ο Αν. ΥΠΕΝ, κ. Σωκράτης Φάμελλος, σημείωσε ότι το ΥΠΕΝ υλοποιεί τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για σύγχρονα έργα απορριμμάτων, με βάση το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, μειώνοντας το κόστος για τον πολίτη και κλείνοντας το κεφάλαιο χωματερές.
«Όταν αναλάβαμε ο νομός Ηλείας ήταν για πολλούς μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κινδύνων για την δημόσια υγεία ενώ μετρούσε σχεδόν δύο δεκαετίες εντάσεων, συγκρούσεων και αδιεξοδων», τόνισε.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος «συγκεκριμένα, χαρακτηριζόταν από:
-
ανεξέλεγκτη διάθεση με λειτουργία 9 ΧΑΔΑ για τους οποίους η χώρα πλήρωσε ως τώρα 3.240.000 ευρώ πρόστιμα
-
συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους του Πύργου που οδήγησαν στα πρόθυρα υγειονομικής κρίσης μεταξύ 2013-2015 και συνεχείς αποφάσεις κήρυξης του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και κίνδυνο διεθνούς διασυρμού το Μάϊο 2016, στην αφή της Ολυμπιακής φλόγας
-
διαδοχικές Υπουργικές Αποφάσεις μεταφοράς απορριμμάτων σε άλλους ΧΥΤΑ με κόστος τουλάχιστον 660.000 ευρώ
-
δεματοποίηση συμμείκτων χωρίς περιβαλλοντικούς όρους και δημιουργία ουσιαστικά άτυπων ΧΑΔΑ σε Ποτόκι και Κονιδέϊκα
-
ανυπαρξία ανακύκλωσης λόγω μεγάλης απόστασης από ΚΔΑΥ Πάτρας και μη λειτουργίας του ΣΜΑ Κοροίβου».