Η ιαπωνική εταιρεία Toshiba, ολοκλήρωσε πρόσφατα, σε συνεργασία με σημαντικούς εταίρους, την κατασκευή μιας μεγάλης μονάδας παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου στην περιφέρεια της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία.
Η υποδομή χρησιμοποιεί μια μονάδα παραγωγής καθαρού υδρογόνου της τάξεως των 10 μεγαβάτ και αποτελεί κοινό project των Toshiba Energy Systems & Solutions, του ιαπωνικού οργανισμού τεχνολογικής ανάπτυξης βιομηχανίας και νέων ενεργειών, της τοπικής εταιρείας Electric Power, καθώς και της Iwatani.
Η υποδομή Fukushima Hydrogen Energy Research Field μπορεί να παράγει, αποθηκεύει και προμηθεύει μέχρι 1,200 κυβικά μετρά υδρογόνου ωριαία, καταναλώνοντας ανανεώσιμη ενέργεια. Η μονάδα ηλεκτροδοτείται από το τοπικό δίκτυο και από ηλιακούς σταθμούς, με συνολική ισχύ περί τα 20 μεγαβάτ.
Ακόμη, η μονάδα, εκτός από το κύριο έργο της ηλεκτροπαραγωγής, θα συμβάλει στη σταθεροποίηση του ηλεκτρικού δικτύου και θα επιτρέπει την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ. Επίσης, το υδρογόνο θα μπορεί να τροφοδοτήσει συστήματα με κυψέλες υδρογόνου που χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων εφαρμογών, σε αυτοκίνητα και λεωφορεία.