Η Σαουδική Αραβία και η SoftBank Group Corp. υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για να αναπτύξουν μια μεγάλη μονάδα ηλιακής ενέργειας ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία είναι απολύτως μεγαλύτερη από κάθε άλλο έργο.
Ο ιδρυτής της SoftBank, Masayoshi Son, γνωστός για την υποστήριξη φιλόδοξων προσπαθειών με φαντασία, αποκάλυψε το έργο την Τρίτη στη Νέα Υόρκη σε τελετή με τον γνωστό Σαουδάραβα πρίγκηπα Mohammed Bin Salman.
Ο ισχυρός αυτός παράγων, κληρονόμος του θρόνου του μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο επιδιώκει να διαφοροποιήσει την οικονομία και να περιορίσει έως αφανισμού την εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Στα 200 gigawatts, το σχέδιο που σχεδιάζεται για την έρημο της Σαουδικής Αραβίας θα είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερο από την επόμενη μεγαλύτερη προτεινόμενη ανάπτυξη, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε η Bloomberg New Energy Finance.
«Είναι ένα τεράστιο βήμα στην ανθρώπινη ιστορία», δήλωσε ο πρίγκιπας Mohammed. «Είναι τολμηρό, επικίνδυνο και ελπίζουμε να το πετύχουμε αυτό».
Ο Son δήλωσε ότι οραματίζεται το έργο, το οποίο ξεκινά από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και φτάνει έως την κατασκευή πάνελ και εξοπλισμού, θα δημιουργήσει 100.000 θέσεις εργασίας και θα μειώσει κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια από το κόστος ενέργειας. Η ανάπτυξη θα φτάσει τη μέγιστη χωρητικότητά της μέχρι το 2030 και μπορεί να κοστίσει κοντά στο 1 δισ. δολάρια για κάθε γιγαβάτ, δήλωσε.

Πηγές: Bloombergwww.newmoney.gr