Με πληθώρα διεθνών και ενωσιακών δεσμεύσεων από όλες τις χώρες της ΕΕ, έχει τεθεί ο στόχος για τη δημιουργία ενός ολιστικού πλαισίου για το κλίμα και την ενέργεια, που ονομάζεται «Ενεργειακή Μετάβαση». Ως μέρος του Ευρωπαϊκού Green Deal, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει τρείς (3) κατευθυντήριους στόχους:
  1. Μείωση τουλάχιστον 40% στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (από τα επίπεδα του 1990) -Φιλόδοξος στόχος μείωση κατά 55%.
  2. Μερίδιο τουλάχιστον 32% για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  3. Τουλάχιστον 32,5% βελτίωση στην ενεργειακή απόδοση.
Καθώς κάνουμε μεγάλα βήματα προς έναν ψηφιακό και φιλικό στο περιβάλλον κόσμο, η βιομηχανία της ενέργειας επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στην αποκέντρωση της ενέργειας.
Η άνοδος των κατανεμημένων ενεργειακών πόρων (Distributed Energy Resources-DER) σε συνδυασμό με την αποθήκευση ενέργειας, η εκθετική υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων και η καινοτομία για έξυπνα ευέλικτα φορτία, αυξάνει σημαντικά την πολυπλοκότητα του δικτύου, εξελίσσοντας τη βιομηχανία ενέργειας από μια παραδοσιακή αλυσίδα αξίας, σε ένα διασυνδεδεμένο ψηφιακό επιχειρηματικό μοντέλο.
Οι πελάτες λιανικής απαιτούν όλο και περισσότερο οι ενεργειακές επιλογές τους να είναι ασφαλείς, αξιόπιστες, βιώσιμες και ψηφιοποιημένες, ενώ αναζητούν επίσης ένα απτό μέσο παρακολούθησης και εκτίμησης του αντίκτυπου των επιλογών τους.
Σε αυτή τη συναρπαστική αλλαγή προς το νέο ενεργειακό τοπίο, τα μικροδίκτυα (microgirds) αποτελούν την κύρια λύση που μπορεί να ενσωματώσει αποτελεσματικά τους κατανεμημένους ενεργειακούς πόρους (DER) και όλες τις πτυχές του νέου κόσμου της ενέργειας.
Τι είναι όμως το μικροδίκτυο;
Είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ενέργειας που αποτελείται από Διασυνδεδεμένα Φορτία και Κατανεμημένους Ενεργειακούς Πόρους (DER), ελέγχεται ως μία ενιαία οντότητα με καθορισμένα γεωγραφικά όρια και δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης με το εθνικό δίκτυο.

Η λύση των Μικροδικτύων απευθύνεται μεταξύ άλλων σε εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις (εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, μουσεία, σούπερ-μάρκετ, πανεπιστήμια), υποδομές όπως πράσινα λιμάνια, αεροδρόμια και πανεπιστημιουπόλεις, απομακρυσμένες τοποθεσίες, κρίσιμες υποδομές όπως data centers, νοσοκομεία και στρατόπεδα. Τέλος τα μικροδίκτυα βρίσκουν άριστη εφαρμογή στα όμορφα, αλλά ενεργειακά κοστοβόρα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα η Schneider Electric έχει αναπτύξει περισσότερα από 300 μικροδίκτυα ανά την υφήλιο, ως μέρος της απάντησης στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση.  
Ο ρόλος του Μικροδικτύου στον ενεργειακό μετασχηματισμό
Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι επιχειρήσεις πλοηγούνται σε πρωτοφανείς κεφαλαιακούς περιορισμούς και προκλήσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης με αυξημένες πιέσεις γύρω από το κόστος, τη βιωσιμότητα και την αξιοπιστία της ενέργειας όπου αυτή και αν χρησιμοποιείται.
Ο νέος κόσμος της ενέργειας αποκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο ενώ υιοθετούνται ευρέως άφθονες αλλά διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο ήλιος και ο αέρας, καθώς και η αποθήκευση ενέργειας. Επιπλέον καθίσταται αμφίδρομη η ροή της απαλλαγμένης από άνθρακα ενέργειας, μεταξύ έξυπνης προσφοράς και έξυπνης ζήτησης.
Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι το Μικροδίκτυο, η τεχνολογία που ενεργοποιεί το «Νέο ενεργειακό Τοπίο». Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε επιχειρήσεις να υιοθετούν κατανεμημένους ενεργειακούς πόρους (DER), αλλά η πολυπλοκότητα αυτών των συστημάτων μπορεί να είναι συντριπτική.
Η Schneider Electric δίνει λύσεις στα παραπάνω μέσω του EcoStruxure Microgrid – την έξυπνη και αρθρωτή λύση που καθιστά εύκολη την ενσωμάτωση των κατανεμημένων ενεργειακών πόρων DER στην εγκατάσταση ενός πελάτη, με ελάχιστη προσπάθεια.
Επιτρέπει στους πελάτες να βελτιστοποιούν τους κατανεμημένους ενεργειακούς τους πόρους και να μεγιστοποιήσουν την απόδοση των εγκαταστάσεών τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι εγκαταστάσεις τους είναι προετοιμασμένες για το μέλλον της ενέργειας.  
EcoStruxure Microgrid – Η λύση της Schneider Electric  
Η λύση της Schneider Electric μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε την ενέργεια. Αντί για κεντρικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και διανεμημένα δίκτυα, τα μικροδίκτυα συσχετίζουν την τοπική παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας τη δυνατότητα ενός πραγματικά αποκεντρωμένου, ψηφιοποιημένου και απαλλαγμένου από άνθρακα ενεργειακού μέλλοντος. Αποτελούν ουσιαστικά την μετεξέλιξη του Net Metering και την πιο αντιπροσωπευτική λύση στην εποχή των Prosumers.
Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της λύσης της Schneider ElectricEcoStruxure Microgrid -αποτελούν:
  1. Διασυνδεσιμότητα με πληθώρα υλικών, λογισμικών και πλατφόρμων της Schneider-Electric καθώς και τρίτων παρόχων: Δυνατότητα ενσωμάτωσης με κάθε είδους τεχνολογία παραγωγής, κατανάλωσης, αποθήκευσης, παρακολούθησης και ελέγχου της ενέργειας με ποικίλα πρωτόκολλα επικοινωνίας.
  2. End-to-end Cybersecurity (Κυβερνοασφάλεια από άκρο-σε-άκρο) με δυνατότητα συγκέντρωσης, παρακολούθησης και επεξεργασίας των δεδομένων τόσο σε Cloud όσο και τοπικά στις εγκαταστάσεις του χρήστη κι αυτό γιατί όλα τα προϊόντα της SE είναι Connect και Secure Ready από την κατασκευή τους, από ένα απλό μπουτόν μέχρι την πιο σύνθετη πλατφόρμα.
  3. Χρήση τεχνολογιών Μηχανικής Μάθησης και Τεχνητής Νοημοσύνης σε συνδυασμό με forecasting αλγορίθμους: Βελτιστοποιεί αυτόματα πότε καταναλώνεται, παράγεται, αποθηκεύεται και πωλείται η ενέργεια.
Καθώς η κυβέρνηση και οι φορείς ενέργειας της χώρας προχωρούν γοργά σε νέες διαδικασίες αδειοδοτήσεων έργων ΑΠΕ και Αποθήκευσης και δεσμεύονται για νέους στόχους αειφορίας και έξυπνων δικτύων, η λύση EcoStruxure Microgrid εξοπλίζει τις εγκαταστάσεις με ενεργειακή βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα και όλα αυτά με ελάχιστη προσπάθεια από τον χρήστη. Για να διασφαλιστεί η βέλτιστη λύση, συνιστάται στον ενδιαφερόμενο να αναζητήσει την τεχνογνωσία ενός αξιόπιστου εμπειρογνώμονα όπως η Schneider Electric.
Διαθέτουμε τα νεότερα εργαλεία σχεδιασμού μικροδικτύων, αρχιτεκτονικές και τεχνολογία, σχεδιασμένα να εφοδιάζουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τις εγκαταστάσεις των χρηστών για ένα αποκεντρωμένο ενεργειακό μέλλον απαλλαγμένο από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Άρθρο του κ. Αλέξανδρου Νταλαγιάννη, Solution Application Engineer Microgrid της Schneider Electric Hellas