Έναν εθνικό στόχο έθεσε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα και στην υπογραφή της «Πράσινης Συμφωνίας»: «Ένα στα τρία νέα οχήματα στην Ελλάδα του 2030 να είναι ηλεκτρικό», όπως ανέφερε εκφράζοντας, την ευχή η τεχνολογία αλλά και η επιθυμία των καταναλωτών, να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση βοηθώντας να αναθεωρηθεί αυτός ο στόχος σε ακόμη πιο φιλόδοξη κατεύθυνση.
«Η πράσινη στροφή είναι μια επιλογή, πρώτα απ’ όλα πολιτική»
Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «αποτελεί επιλογή πρώτα απ’ όλα πολιτική η πράσινη στροφή συμπληρώνοντας πως αφορά στο σύνολό της την ελληνική κοινωνία. Το Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της περιβαλλοντικής αντίληψης της κυβέρνησης για την εγκατάλειψη των ρυπογόνων καυσίμων. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί κι ένα σχέδιο ολιστικό.
Ένα σχέδιο το οποίο αφορά το Κράτος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, την Αγορά, και σε όλες τις εκφάνσεις της και την Κοινωνία των Πολιτών. Γι’ αυτό και συνοδεύτηκε από την “Πράσινη Συμφωνία” που υπέγραψαν 19 φορείς, το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος. Η συμφωνία θέτει το πλαίσιο της υποχρέωσης του κάθε φορέα έτσι ώστε αυτό το εθνικό σχέδιο αυτό να γίνει πράξη το συντομότερο δυνατόν».
«Η Ελλάδα… στην πρίζα του μέλλοντος!»
O Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η μετάβαση σε αυτόν τον νέο πιο πράσινο τρόπο ζωής, μας επιτρέπει να διαμορφώσουμε και ένα νέο υπόδειγμα κοινωνικής συμπεριφοράς αλλά και πολιτισμού της καθημερινότητας που θα προδιαγράφει την ατμόσφαιρα στην Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών. Τόνισε δε ότι άμεσος στόχος είναι καλυφθεί ένα μεγάλο άλμα ανάπτυξης: Να γίνει η προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης».
Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, τα κίνητρα για την διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας αναλύονται ως εξής:
Α) 15% ή μέχρι 5.500 ευρώ για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος,
Β) 20% ή μέχρι 800 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού δικύκλου,
Γ) 40% ή μέχρι 800 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου,
Δ) 500 ευρώ για αγορά έξυπνου οικιακού φορτιστή,
Ε) 1.000 ευρώ για αντικατάσταση παλαιού οχήματος,
ΣΤ) 25% ή μέχρι 8.000 ευρώ για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος για ταξί,
Ζ) 15% ή μέχρι 5.500 ευρώ για αγορά υβριδικού οχήματος για ταξί,
Η) 2.500 ευρώ για υποχρεωτική αντικατάσταση παλαιού οχήματος ταξί,
Θ) 15% ή μέχρι 5.500 ευρώ για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος για εταιρείες,
Ι) 15% ή μέχρι 4.000 ευρώ για αγορά υβριδικού επαγγελματικού οχήματος,
Κ) 20 % ή μέχρι 800 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού δικύκλου για εταιρείες και
Λ) 1.000 ευρώ για αντικατάσταση παλαιού οχήματος από εταιρείες.
Ειδικότερα, όσον αφορά τα οικονομικά κίνητρα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής:
  1. Επιδοτούμε με 100 εκατ. ευρώ για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το όφελος ανά μονάδα αν συνδυαστεί με το οικολογικό μπόνους και τις φοροαπαλλαγές θα πλησιάζει τα 10.000 ευρώ και έτσι θα τα κάνει πιο προσιτά στα μέσα εισοδήματα. Παρά το αυξημένο κόστος που η πολιτεία το επιδοτεί για να το κάνει πιο εφικτό ο χρήστης θα εξοικονομεί 2.500 ευρώ από ανεφοδιασμό και συντήρηση.
  2. Το πρόγραμμα Ηλεκτρικά θα επιδοτεί κατά 15% την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και ελαφρών φορτηγών και θα επιδοτεί επίσης κατά 25% την αγορά ηλεκτρικών ταξί.
  3. Αυτά τα οχήματα θα κυκλοφορούν ελεύθερα παντού και για 2 χρόνια θα απαλλάσσονται από τέλη κυκλοφορίας, οι δαπάνες για φόρτιση θα εκπίπτουν από τη φορολογία.
  4. Από τα εταιρικά έξοδα θα εκπίπτει το 50% και το 70% στα νησιά για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και 40% για αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.
Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου ρυθμίζει την αγορά των υπηρεσιών φόρτισης και οργανώνει τις υποδομές υποστήριξης. Το ρεύμα κίνησης θα παρέχουν φορείς εκμετάλλευσης υποδομής φόρτισης οχημάτων. Αυτοί θα είναι οι διάδοχοι των σημερινών βενζινάδικων. Οι πάροχοι θα συνεργάζονται με τους φορείς εκμετάλλευσης. Το συντονιστικό κέντρο θα έχει την ευθύνη για τη διαλειτουργικότητα.
«Η πράσινη στροφή είναι μία επιλογή πολιτική. Αφορά την υγεία των κατοίκων, αφορά την εθνική οικονομία, αφορά το πορτοφόλι κάθε νοικοκυριού. Αλλά, αφορά και τη συνολική προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μας, για να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση από την οποία κινδυνεύει η δική μας γενιά, αλλά και οι επόμενες γενιές. Και αυτή δεν είναι άλλη από την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής”, σημείωσε ο πρωθυπουργός. “Από επιλογή, αλλά και από ανάγκη ο πλανήτης συναντάται με την καθαρή ενέργεια και η ηλεκτροκίνηση απλώνεται παντού με δυναμισμό…», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Το τρίτο σκέλος του σχεδίου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι τα κίνητρα για εγκατάσταση νέων παραγωγικών μονάδων σε περιοχές απολιγνιτοποίησης. «Θέλουμε να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις θεσπίζοντας ειδικά κίνητρα για εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων στην δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία όπου θα εξελίσσεται σταδιακά η απολιγνιτοποίηση», είπε και προανήγγειλε μείωση φόρων και άλλων βαρών.
Οι μονάδες θα έχουν μικρότερο συντελεστή κατά 5%, μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας, αυξημένους συντελεστές απόσβεσης παγίων και οι δαπάνες θα αφαιρούνται από ακαθάριστα έξοδά τους προσαυξημένες κατά 15%.
Τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης
Τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης, απαρίθμησε ο Πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου «Μετάβαση στην κινητικότητα χαμηλών καυσίμων: Μέτρα προώθησης και εφαρμογής της ηλεκτροκίνησης».
Συγκεκριμένα από περιβαλλοντική και οικονομική άποψη ξεχώρισε τα εξής: 
  1. Η ηλεκτροκίνηση εξοικονομεί 18 δις. ευρώ ετησίως στην Ε.Ε. από τη μείωση των ορυκτών καυσίμων και άλλα 6 δις. από την εισαγωγή πετρελαίου,
  2. Ένα ηλεκτρικό λεωφορείο εξοικονομεί 200 βαρέλια πετρελαίου ετησίως, ενώ ένα ηλεκτρικό Ι.Χ. 1.300 λίτρα ορυκτού καυσίμου.
  3. Ο τομέας των μεταφορών ευθύνεται για το 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
  4. Ανανεώνοντας τον στόλο των οχημάτων στην Ελλάδα συμμετέχουμε στον Ευρωπαϊκό στόχο μείωσης του CO₂ κατά 170 εκατ. τόνους έως το 2030.
  5. Αντικαθιστώντας ένα συμβατικό όχημα με ηλεκτρικό εξοικονομούμε 2,5 τόνους CO₂ ετησίως.