Με την κυβέρνηση να συζητά το θέμα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιμένει και στη διατήρηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ οι οποίες επιδιώκει να λειτουργήσουν συνδυαστικά με την πώληση μονάδων. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και σήμερα Πέμπτη, ενώ σύμφωνα με το κλίμα που επικρατεί και από τις δύο πλευρές, υπάρχει «διάθεση συμβιβασμού».

Το σενάριο της «Μικρής ΔΕΗ» με την οποία η ΔΕΗ θα συρρικνωνόταν κατά 30% επανήλθε από τους Θεσμούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, το σχέδιο «Μικρή ΔΕΗ» περιελάμβανε  3 λιγνιτικές μονάδες συνολικής ισχύος 900 MW (Αμύνταιο Ι, ΙΙ, Μελίτη Ι), την άδεια κατασκευής της μονάδας Μελίτη ΙΙ (450 MW), 6 υδροηλεκτρικούς σταθμούς ισχύος 902,6 MW (Θησαυρός, Πλατανόβρυση, Πουρνάρι, Αγρας, Εδεσσαίος), 1 μονάδα Φ.Α. ισχύος 476,3 MW (Κομοτηνή) και πάνω απ’ όλα μια σειρά «χρυσοφόρα» λιγνιτωρυχεία με τουλάχιστον 320 εκ. τόνους κάρβουνο αξίας πολλών δεκάδων δισ. ευρώ! (Αμυνταίου – Κλειδί – Κομνηνά – Μελίτη – Βεύη).

Κυβερνητικοί βουλευτές: Αναμένουμε έναν αποδεκτό συμβιβασμό

Κυβερνητικοί βουλευτές ανέφεραν μιλώντας στο insider.gr την Πέμπτη ότι «ο κ. Σταθάκης πριν φύγει μας διαβεβαίωσε ότι θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για να διατηρηθούν ως βασικό μέτρο οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Ο υπουργός έδειξε να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν την ανησυχία αρκετών βουλευτών για το θέμα της ΔΕΗ και θεωρούμε ότι αν γίνει κάποιος συμβιβασμός για το θέμα της πώλησης, αυτός θα είναι ένας ανεκτός συμβιβασμός που θα μπορούμε όλοι να διαχειριστούμε. Αν γίνουν μεγαλύτερες υποχωρήσεις, όταν έρθει η ώρα της απόφασης θα επέμβουμε εκείνη τη στιγμή».

ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ: «Όμηρος στις Βρυξέλλες ο Σταθάκης»

Την έντονη αντίδραση της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ έχουν προκαλέσει τα σενάρια πώλησης της ΔΕΗ όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τη ΝΔ και όπως τείνουν να διατυπωθούν στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι: «την ώρα που η χώρα βρίσκεται «επί ξυρού ακμής», κρεμασμένη σχεδόν από το χείλος του γκρεμού και θα έπρεπε ο προσανατολισμός και ο στόχος να είναι να αποσοβηθεί -με κάθε τρόπο – το χειρότερο, υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας (ωσάν σε ρόλο «Γραφείο Τύπου» του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών που σπεύδει να τον επιβεβαιώσει), έρχονται να παρουσιάσουν την πώληση ή παραχώρηση υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, την  είσοδο στρατηγικού επενδυτή καθώς και την επαναφορά του μοντέλου των ιδιωτικοποιήσεων κατά 66% του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ, ως τις άμεσες προτεραιότητες του προγράμματος της ΝΔ για την ενέργεια.
Κοπτόμενη δήθεν για τη ρευστότητα και την εξυγίανση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η Νέα Δημοκρατία προτείνει πώληση και στρατηγικό επενδυτή και εμφανώς σιγοντάρει το ΔΝΤ στην «εξωφρενική» πορεία που έχει ξεκινήσει και της οποίας δεν φαίνεται να έχει καμία διάθεση να παρεκκλίνει.
Η δε παραδοχή  – από την πλευρά της ΝΔ – τόσο της ζοφερής κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην επιχείρηση όσο και της θέσεως της ΓΕΝΟΠ σχετικά με τον κίνδυνο αδυναμίας πληρωμών, την καθιστά συνένοχη της υπόθεσης αυτής, καθότι οι στρεβλώσεις του παρελθόντος και οι μνημονιακές επιλογές είναι αυτές που έφεραν την επιχείρηση στο χείλος της καταστροφής.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εδώ και λίγα 24ωρα δεν μπορεί να εξηγήσει πειστικά γιατί τρείς υπουργοί της κυβέρνησης είναι «όμηροι» των θεσμών στις Βρυξέλλες με τον  Υπουργό Ενέργειας κ. Σταθάκη, που πριν από λίγο καιρό διαβεβαίωνε πως δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων, σήμερα φαίνεται να βρίσκεται «όμηρος» στις Βρυξέλλες ενώ η επιστροφή του (στην Ελλάδα) φαίνεται να έχει συνδεθεί με συναίνεση στην υλοποίηση του σεναρίου πώλησης μονάδων, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες που αυτό το σενάριο ενέχει.
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, αρμόδιος για την Ενέργεια, εγκαλεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γιατί δεν πουλάνε μονάδες της ΔΕΗ!! Είναι πλέον πασιφανές ότι η κυβέρνηση, υποβασταζόμενη από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, είναι «στο παρα πέντε» να ενδώσει στις πιέσεις των δανειστών που από ό,τι φαίνεται, είναι διατεθιμένοι να εξαντλήσουν την αυστηρότητά και την αναλγησία τους στη χώρα μας, εντείνοντας τις (κατα)πιέσεις και προτείνοντας ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.
Στην ενορχηστρωμένη τους επίθεση και στην πρόθεση επιβολής νέων σκληρών μέτρων  – δηλαδή την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, στη συνειδητή καθυστέρηση πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ και άρα στην πλήρη ιδιωτικοποίησή του,  θα πρέπει η απάντηση να είναι άμεση και εξίσου σκληρή.