Μίνι – και ίσως ο τελευταίος – συναγερμός σημαίνει αυτές τις μέρες για το ενεργειακό σύστημα.  Αυτό εκτιμούν στελέχη που συμμετείχαν στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσης που συνήλθε στη ΡΑΕ. Αφορμή ήταν η καθυστέρηση στην άφιξη ενός ακόμη φορτίου με ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου, αναγκαίες για τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το προγραμματισμένο δεξαμενόπλοιο που είχε παραγγείλει η ΔΕΠΑ έπεσε σε θαλασσοταραχή στο Αλγέρι, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πιάσει το λιμάνι για να φορτώσει. Οι εκτιμήσεις θέλουν ότι το φορτίο θα είναι στη Ρεβυθούσα μέχρι την Κυριακή και τη Δευτέρα 13 του μηνός θα έχει ξαναγεμίσει τις δεξαμενές της.
Επιπλέον, η ομάδα διαχείρισης κρίσης αποφάσισε χθες πως αν επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες μέσα στο τρίμηνο και σημειωθεί μεγάλη αύξηση της ζήτησης, χωρίς να είναι ικανές από τις υπάρχουσες μονάδες να καλυφθεί, τότε για λόγους εξοικονόμησης φυσικού αερίου, μονάδες που έχουν την τεχνική δυνατότητα θα γυρίσουν την παραγωγής τους σε ντίζελ.
Πέραν αυτού, η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προγραμματίσει την άφιξη άλλων τεσσάρων δεξαμενόπλοιων με υγροποιημένο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα η κατάσταση να ομαλοποιείται.
Πάντως, όπως και να ‘χει, στελέχη της αγοράς όπως και αρμόδιοι φορείς επαναλαμβάνουν τις λανθασμένες διαπιστώσεις που είχαν γίνει μέχρι σήμερα και ήθελαν να υπάρχει υπερεπάρκεια ισχύος της χώρας. Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν πως ανάλογες συνθήκες είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν και τη θερινή περίοδο, σε περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών.

Γράφει ο Χρήστος ΚολώναςΠηγή: www.euro2day.gr