Σε μία κρίσιμη σύσκεψη στις Βρυξέλλες αμέσως μετά το Πάσχα (το ελληνικό) θα κριθεί το κατά πόσο είναι δυνατή η συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση μέσα στον Μάιο, ώστε να προχωρήσει η συμφωνία “πακέτο” τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από το θέμα αυτό, όπως και από τα “νούμερα” που θα προκύψουν στο stress test αρχές Μαΐου θα κριθεί το αν είναι δυνατή ή όχι μία συμφωνία “πακέτο” στις 21 Ιουνίου, όπως προβλέπει ο αρχικός προγραμματισμός ή παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας μικρής παράτασης.
Ήδη το υπουργικό επιτελείο (Τσακαλώτος – Σταθάκης – Λιάκος με την παρουσία Παπαγιαννάκου) που βρίσκεται σε άμεση διαπραγμάτευση με το επιτελείο της Κομισιόν είχε χθες νέα τηλεδιάσκεψη για το πως θα μπορούσε να προχωρήσει και να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της “απελευθέρωσης” της αγοράς ενέργειας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η σοβαρή δυσκολία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων φαίνεται να εμπλέκεται με έμμεσο, αλλά καθοριστικό τρόπο με την “τύχη” των υδροηλεκτρικών μονάδων οι οποίες είχαν αφαιρεθεί από το αρχικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων.
Τώρα η στόχευση κάλυψης του μέρους της αγοράς που θα πρέπει να “απελευθερωθεί” φαίνεται ότι ξαναβάζει στο τραπέζι τις υδροηλεκτρικές μονάδες…
Σύμφωνα με ισχυρισμούς αρμόδιων στελεχών της Κομισιόν το σύστημα δημοπρασιών παραγόμενης ισχύος από την ΔΕΗ δεν έχει αποδειχθεί επαρκώς αποτελεσματικό, αν και από την πλευρά της Κυβέρνησης τα επιχειρήματα κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση.
Τις επόμενες εβδομάδες πάντως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δρομολογήσει το νέο σχέδιο νόμου για τις πωλήσεις των λιγνιτικών μονάδων μετά την παρέμβαση της DGCom, γεγονός που αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε απεμπλοκή ενός σημαντικού τμήματος των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί στο πεδίο αυτό.
Ανάλογα προβλήματα έχουν αναδειχθεί και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού αλλά και των κρατικών ενισχύσεων. Η λίστα των παρατηρήσεων είναι προς το παρόν αρκετά μεγάλη αλλά θα επιχειρηθεί να “μειωθεί” με ομαδοποίηση προβλημάτων που μπορούν να λυθούν άμεσα και άλλων που θα μπορούσαν να κινηθούν αργότερα.
Εφόσον οι σχετικές διαδικασίες – υπό την ασφυκτική πίεση που ασκείται από πλευράς Βρυξελλών στο ενεργειακό θέμα – προχωρήσουν και εφόσον τα αποτελέσματα από πλευράς stress test κινηθούν στα προβλεπόμενα πλαίσια, η δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας στο συνολικό πακέτο στις 21 Ιουνίου, παραμένει ισχυρή, παρά τα όσα έχουν αναφερθεί τα τελευταία 24ωρα…

Γράφει ο Γ. Αγγελής – Πηγή: www.capital.gr