Ως το δυσκολότερο ζήτημα του χαρτοφυλακίου του χαρακτήρισε τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ, εξηγώντας ότι σήμερα, η Ελλάδα κατέχει μόλις την 24η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με αυτό το θέμα.
Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολυπαραγοντικό, επεσήμανε ο Υπουργός, θέτοντας υπόψιν ότι πέραν του κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού από το Υπουργείο, απαιτείται και ο άρτιος συντονισμός των 13 Περιφερειών της χώρας με τους 332 Δήμους.
«Νόμιζα ότι η ΔΕΗ είναι το δυσκολότερό μου πρόβλημα, αλλά τελικά είναι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων συνολικά. Διότι είναι ένα πρόβλημα που αφορά καταρχήν όλη την κοινωνία, δεν επιλύεται με δύο παρεμβάσεις νομοθετικού χαρακτήρα και απαιτεί συνεργασία όλων των Δήμων, όλων των Περιφερειών και όλων των επιμέρους κοινωνικών ομάδων. Κάθε μέρα τρέχουμε για να καλύψουμε τεράστιες καθυστερήσεις πολλών ετών και έχοντας ταυτόχρονα να ξεπεράσουμε και τοπικές αντιδράσεις, διότι μην γελιέστε μην νομίζετε ότι τώρα στο Γραμματικό όσοι μας ακούνε λένε “Ζήτω ο Χατζηδάκης”, αλλά θα προχωρήσουμε ακριβώς γιατί πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».
«Δημοπρατούμε 17 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων μέσα στο 2020, όταν από συστάσεως του ελληνικού κράτους έχουν φτιαχτεί 4!»
Ο κ. Χατζηδάκης παρά τις πολυετείς καθυστερήσεις και την κακή εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σημείωσε ότι «ήδη υπάρχουν απτές αποδείξεις προόδου:
-
Αντιμετωπίσαμε κάποια επείγοντα θέματα και δεν έχουμε πια οξύτατα προβλήματα και για τη δημόσια υγεία σε συγκεκριμένες περιοχές. Ποιες είναι αυτές οι περιοχές; Είναι η Κέρκυρα, η Λευκάδα, το Αίγιο, την Ύδρα.
-
Αγωνιζόμαστε να δημοπρατηθούν 17 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων σε όλη τη χώρα μέσα στο 2020, όταν από συστάσεως του ελληνικού κράτους μέχρι πέρυσι είχαν τεθεί σε λειτουργία 4!
-
Μία τρίτη πρόοδος είναι ότι την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πατούλης βγήκε- με τη δική μας στήριξη φυσικά- και ανακοίνωσε το πρόγραμμα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική. Προβλέπει 3 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων. Μία στη Φυλή, μία στο Γραμματικό και μία στο Σχιστό, οι οποίες θα προχωρήσουν με ΣΔΙΤ. Θα είχαν προχωρήσει αν η κ. Δούρου δεν είχε ακυρώσει το σχέδιο του κ. Σγουρού. Προχώρησαν οι αντίστοιχες μονάδες των Ιωαννίνων, των Σερρών, της Δυτικής Μακεδονίας που ήταν περίπου εκείνης της περιόδου και είναι σήμερα πραγματικότητα».