Σημαντική θα είναι για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο η ερχόμενη Πέμπτη, 25η Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται η έγκριση από την Ε.Ε. του προγράμματος χρηματοδοτήσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη», που περιλαμβάνει δύο χρηματοδοτήσεις εξαιρετικής σημασίας για την Κύπρο.
Σύμφωνα με τις προκαταρτικές εγκρίσεις, η πρώτη χρηματοδότηση αφορά σε ποσό €101,5 εκατ. για στήριξη των ενεργειακών υποδομών για αποθήκευση και επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου με κύριο σκοπό τη χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο. Το έργο έχει την ονομασία «Cyprus gas2EU» και η αίτηση για χρηματοδότηση είχε υποβληθεί από κοινού από τα Υπουργεία Ενέργειας και Μεταφορών.
Επίσης, εγκρίθηκε σε πρώτο στάδιο και αναμένεται η επικύρωση στις 15 Ιανουαρίου, χρηματοδότησης από την ΕΕ ύψους €34,5 εκατ. για τις τελικές τεχνικές μελέτες του αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή μας προς την Ελλάδα, του γνωστού EASTMED (EastMed Pipeline).
Συγκεκριμένα, σε σχέση με το τερματικό αποθήκευσης και αποϋγροποίησης, έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση όλα τα τμήματα του έργου που συνδέονται με το ενεργειακό κομμάτι, ενώ απορρίφθηκαν εκείνα που έχουν σχέση με καθαρά λιμενικές υποδομές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», στα €101.500.130 της χρηματοδότησης από πλευράς ΕΕ περιλαμβάνεται η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) που αποτελεί και το κυριότερο τμήμα του έργου.
Επίσης εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση ο βραχίονας φωρτοεκφόρτωσης, όπου θα προσδέσει η πλωτή μονάδα, όπως και η υποδομή και σωληνώσεις από τον βραχίωνα προς την ακτή. Εγκρίθηκε ακόμα το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου από την ακτή προς τις εγκαταστάσεις της ΑΗΚ, η απαιτούμενη ενδιάμεση υποδομή αποθήκευσης αεριοποιημένου φυσικού αερίου στην στεριά και η υποδομή όπου θα γίνεται η μέτρηση κατά την μεταφορά του φυσικού αερίου από την πλωτή μονάδα προς τις εγκαταστάσεις της ΑΗΚ.
Ενώ εγκρίθηκαν όλα τα αμιγώς ενεργειακά τμήματα του έργου, δεν έχει περιληφθεί στην χρηματοδότηση η δαπάνη για εκβάθυνση και επέκταση του λιμανιού του Βασιλικού, το στέγαστρο που σχεδιάστηκε για προστασία σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως δεν εγκρίθηκε και το κόστος για την διεύθυνση και διαχείριση του έργου.
Συγκεκριμένα, το έργο υπολογίστηκε ότι θα έχει κόστος €250 εκατ. οπότε η χρηματοδότηση από πλευράς ΕΕ είναι της τάξης του 40%. Η χρηματοδότηση κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική για την Κύπρο, αφού μειώνει αισθητά το κόστος των υποδομών για την έλευση φυσικού αερίου, μειώνοντας ταυτόχρονα και το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού που θα επιβαρυνόταν σχετικά.
Επίσης, εφόσον το έργο ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, ο καταναλωτής ηλεκτρισμού θα γλυτώσει τις αισθητές επιβαρύνσεις που θα είχε αν η ηλεκτροπαραγωγή γινόταν με υγρά καύσιμα, λόγω του κόστους των ρύπων που θα αυξηθεί κατακόρυφα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι οι προηγούμενες προσπάθειες και διαδικασίες για έλευση φυσικού αερίου, απέτυχαν κυρίως με αιτιολογία το ότι θα αυξανόταν το κόστος καυσίμου με το φυσικό αέριο λόγω του κόστους υποδομών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», στις αρχές του επόμενου μήνα και αφού εγκριθούν και επίσημα οι σημαντικές σε ύψος και σημασία χρηματοδοτήσεις της ΕΕ θα συνεδριάσουν υπουργείο Ενέργειας με ΡΑΕΚ και ΔΕΦΑ, για να συντονίσουν και να επιταχύνουν τα επόμενα βήματα.
Σε σχέση με τη χρηματοδότηση των €34,5 εκατ. οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι επίσης οδηγούν ουσιαστικά το έργο με τεράστια οικονομική αλλά και γεωπολιτική σημασία, ένα βήμα πριν την έναρξη υλοποίησής του, ενώ ταυτόχρονα με την απόφασή της η ΕΕ διαψεύδει Κασσάνδρες που θεωρούν ότι πρόκειται για «φούσκα».
Συγκεκριμένα, έχουν εγκριθεί δύο από τα κυριότερα τμήματα του έργου σε αυτή τη φάση: Η χρηματοδότηση τελικού λεπτομερούς μηχανολογικού σχεδιασμού για το θαλάσσιο τμήμα του αγωγού, δηλαδή από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη και από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο, όπως και η χρηματοδότηση του τελικού λεπτομερούς μηχανολογικού σχεδιασμού για το θαλάσσιο τμήμα του αγωγού, δηλαδή από την Πελοπόννησο μέχρι την Θεσπρωτία.
Η χρηματοδότηση αφορά στον οργανισμό IGI Poseidon S.A. που ηγείται του έργου
Ακόμα, χρηματοδοτείται το επίσης εξαιρετικής σημασίας αλλά και αυξημένου κόστους τμήμα του έργου, που αφορά στα θέματα λεπτομερούς βυθομέτρησης και λεπτομερούς χάραξης της πορείας του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή μας προς την Ελλάδα και Ιταλία, αλλά και τα έργα που έχουν να κάνουν με θέματα μηχανικής θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Καλύπτουν το κόστος αδειοδοτήσεων σε Κύπρο και Ελλάδα
Πρόσθετα, η ΕΕ έκρινε ότι πρέπει να χρηματοδοτήσει και το κόστος αδειοδότησης που θα έχει για το έργο η IGI Poseidon S.A. για τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από την Κύπρο και την Ελλάδα, μέχρι την ολοκλήρωσή του.
Σε σχέση με τον EastMed, η Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη» δεν έχει εγκρίνει -όπως και για το Cyprus Gas2EU- το κόστος διεύθυνσης και διαχείρισης του έργου.
Να σημειωθεί ότι εδώ η χρηματοδότηση υπολογίζεται ότι φτάνει στο 50% του συνολικού κόστους του προβλεπόμενου έργου. Προηγουμένως, στο πλαίσιο του «Συνδέοντας την Ευρώπη» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει χρηματοδοτήσεις -σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις- κυρίως για τον υποθαλάσσιο ηλεκτρικό αγωγό που θα ενώνει Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα της Euroasian Interconnector, με €14, εκατ., €1,4 εκατ. και €2,4 εκατ. ως συμβολή της τάξης του 40%-50% στις μελέτες και την όδευση του καλωδίου.
Για τον EASTMED η ΕΕ είχε συμβάλει προηγουμένως με 50% – δηλαδή €2 εκατ. στην προκαταρτική μελέτη βιωσιμότητας και της τεχνικής μελέτης για τη δυνατότητα υλοποίησής του.
Προτεραιότητα στα διευρωπαϊκά δίκτυα
Η πολιτική της ΕΕ στην οποία στηρίζεται και το πρόγραμμα Συνδέοντας την Ευρώπη» μέσω του οποίου η Κύπρος εξασφαλίζει τώρα τις εξαιρετικά σημαντικές χρηματοδοτήσεις, προνοεί την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης και για να ενθαρρυνθεί η δημιουργία θέσεων απασχόλησης στη βάση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Το σκεπτικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται σύγχρονες και υψηλών επιδόσεων υποδομές που θα διευκολύνουν την υλοποίηση του οράματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της δημιουργίας των απαραίτητων διευρωπαϊκών δικτύων που θα διευκολύνουν τις διασυνοριακές συνδέσεις, θα ενισχύουν την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή και θα συνεισφέρουν στη διαμόρφωση μιας πιο ανταγωνιστικής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Γράφει ο Πέτρος Θεοχαρίδης – Πηγή: www.philenews.com