Για πρώτη φορά οι λογαριασμοί ηλεκτρισμού στην Κύπρο όχι μόνο δεν είναι στην πρώτη πεντάδα του ακριβότερου οικιακού ρεύματος στην ΕΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, αλλά κινήθηκε πολύ κοντά στον μέσο όρο των 27 κρατών μελών.
Το μεγαλύτερο μέρος της υπό εξέταση περιόδου κύλησε σε συνθήκες γενικής καραντίνας. Μεγάλη συμβολή στη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού στην Κύπρο είχε προφανώς η «έκπτωση» της τάξης του 10% που πρόσφερε η ΑΗΚ κατά την περίοδο των περιορισμών, αλλά και τους δύο πρώτους -ζεστούς- μήνες του εξαμήνου, τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι λογαριασμοί ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά στην Κύπρο το Α’ εξάμηνο του 2020 ήταν οι έβδομοι πιο ακριβοί, με το κόστος ηλεκτρισμού να υπολογίζεται στα 21 σεντ την κιλοβατώρα και να είναι ίδιο με αυτό της Πορτογαλίας αλλά και να συμπίπτει με τον μέσο όρο του κόστους ηλεκτρισμού στις 27 χώρες – μέλη.
Η Γερμανία έχει με διαφορά τον πιο ακριβό ηλεκτρισμό στην Ε.Ε. και ακολουθούν Δανία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία. Ο πιο φθηνός ηλεκτρισμός στην Ε.Ε. καταναλώνεται στη Βουλγαρία, την Εσθονία και την Ουγγαρία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Γερμανίας, που έχει τον πιο ακριβό ηλεκτρισμό στην Ε.Ε., με 31 σεντ ανά κιλοβατώρα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο αυξάνεται το ποσοστό ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή μιας χώρας, τόσο ανεβαίνουν οι τιμές ηλεκτρισμού.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι χώρες που έχουν τα πιο ψηλά ποσοστά αιολικής ενέργειας, δηλαδή η Γερμανία και η Δανία, αλλά και το εξερχόμενο από την Ε.Ε. Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν πολύ πιο ψηλές τιμές ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά από τις υπόλοιπες χώρες.
Μία από τις ερμηνείες που δίνονται είναι ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, ιδιαίτερα στις χώρες αυτές, είναι πολύ ασταθείς, οπότε η ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος βασίζεται εξ ανάγκης σε συμβατικές μονάδες παραγωγής, με φυσικό αέριο, πετρέλαιο και πυρηνική ενέργεια, με συνέπεια να αυξάνεται το κόστος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, στη Γερμανία, οι ψηλοί λογαριασμοί ηλεκτρισμού οδηγούν σε κατακόρυφη αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών και των διακοπών παροχής, το θέμα να συζητείται έντονα, θυμίζοντας ανάλογα προβλήματα στην Κύπρο την περίοδο 2012-2013.

Γράφει ο Πέτρος Θεοχαρίδης – Πηγή: philenews.com