Επενδύει στην πράσινη ενέργεια ο Δήμος Αραδίππου, που ετοιμάζεται να δημιουργήσει το πρώτο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του σε ηλεκτρισμό. Την περασμένη Πέμπτη προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 2,96MW, στην περιοχή Μελίσσια, που βρίσκεται στο κόμβο του Πελέτικο.
Η αξία του έργου εκτιμάται στα €3.370.000 πλέον ΦΠΑ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός 15 μηνών. Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα χωροθετηθεί σε μια έκταση 46,866 τετραγωνικών μέτρων, σε χαλίτικη γη που μισθώθηκε από το κράτος. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι τις 12 Μαΐου, με τις κατασκευαστικές εργασίες να αναμένεται να ξεκινήσουν εντός Ιουλίου.
Στην ίδια περιοχή προγραμματίζεται και δεύτερο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο αντίστοιχης δυναμικότητας. Το έργο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Δήμο Αραδίππου, βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης και σε περίπου ένα χρόνο θα προκηρυχθούν προσφορές.
Ο δήμαρχος, κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ανακοινώνοντας την δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου, δήλωσε πως η Αραδίππου για ακόμη μια φορά πρωτοπορεί, δημιουργώντας ένα έργο που θα δώσει περιβαλλοντική αλλά και οικονομική ανάσα στην περιοχή. Σημείωσε ακόμη πως «η επιστήμη εδώ και χρόνια μάς προειδοποιεί ότι πρέπει να περιορίσουμε και σταδιακά να τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, αν θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη». Ως Δήμος Αραδίππου, συνέχισε, «έχουμε την πρόθεση, τη διάθεση και το όραμα να διευρύνουμε τους ορίζοντες του τόπου μας και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής μας. Η πράσινη μετάβαση προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν μπορεί να περιμένει».
Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027» στα πλαίσια της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης για την πόλη και επαρχία της Λάρνακας.