Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) επανήλθε με το αίτημά της για κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 20 MW, στην περιοχή Ακρωτηρίου, σε έδαφος των Βρετανικών Βάσεων.
Προς τον σκοπό αυτό ετοιμάστηκε και υποβλήθηκε νέα Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ), καθώς και Δέουσα Εκτίμηση των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΔΕΕΠ) / Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, η οποία εξετάζεται από την Περιβαλλοντική Αρχή.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την αρχική Γνωμάτευση που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2017, η Περιβαλλοντική Αρχή δεν συναινούσε στην ικανοποίηση του υπό αναφορά αιτήματος και υλοποίηση του έργου.
Τότε, το Τμήμα Περιβάλλοντος επικαλέστηκε τους ακόλουθους λόγους:
  1. Η υπό μελέτη περιοχή, όπως και η ευρύτερη περιοχή Ακρωτηρίου, βρίσκεται υπό διαδικασία καθορισμού πολεοδομικών ζωνών και παραμένει να διαφανεί κατά πόσο ολόκληρη η προτεινόμενη ανάπτυξη θα συνάδει με τις τελικές πρόνοιες της Δήλωσης Πολιτικής των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου, όπως και με τις γειτνιάζουσες με το έργο πολεοδομικές χρήσεις/ζώνες οι οποίες θα καθοριστούν.
  2. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το συγκεκριμένο έργο δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία πριν την εφαρμογή της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού ή τη λειτουργία ειδικού σχεδίου που θα επιτρέπει την εγκατάσταση τέτοιων έργων, κάτι που δεν αναμένεται να εφαρμοστεί εντός των επόμενων δύο τουλάχιστον ετών. Παραμένει να διευκρινιστεί κατά πόσο η μεγάλη δυναμικότητα (20MW) του συγκεκριμένου έργου θα επιφέρει τεχνικές δυσκολίες τόσο στο δίκτυο, όσο και στο σύστημα ηλεκτροδότησης γενικότερα.
  3. Η παρούσα γνώση της Περιβαλλοντικής Αρχής όσον αφορά στη βιοποικιλότητα που απαντάται στα υπό αναφορά τεμάχια, τα οποία βρίσκονται κοντά σε περιοχές προστασίας των πουλιών (SPA) αλλά και οικοτόπων προστασίας (SAC) κρίνεται σημαντικά ελλιπής.
  4. Επιπρόσθετα, αναμένεται να υλοτομηθούν 4,564 δέντρα (εσπεριδοειδή, κυπαρίσσια κ.λπ.) στα πλαίσια διαμόρφωσης των εργασιών για τοποθέτηση του συνόλου των φωτοβολταϊκών πλαισίων.
  5. Τα υπό μελέτη τεμάχια χαρακτηρίζονται ως πολύ καλή γεωργική γη, η οποία είναι αρδευόμενη, και θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούν οι σοβαρές επιφυλάξεις του Τμήματος Γεωργίας όσον αφορά στη διεκπεραίωση του έργου.
Νέα πρόταση – μελέτη από την ΑΗΚ
Μετά τα πιο πάνω, η ΑΗΚ επανήλθε με νέα πρόταση – μελέτη με σκοπό να καθησυχάσει τυχόν ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σχεδίου.
Σύμφωνα με τους μελετητές, η νέα ΜΕΕΠ έγινε σε στενή συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων και ενσωματώνει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και δράσεις μετριασμού, με σαφή πρόθεση να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου και να υποστηρίξει τους περιβαλλοντικούς στόχους της περιοχής. Σημειώνεται ότι πέρυσι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων ετοίμασε αρνητική Έκθεση ΔΕΕΠ.
Οι μελετητές επισημαίνουν ότι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων εξακολουθεί να ανησυχεί για α) τον συνολικό αντίκτυπο του έργου, σε συνδυασμό με άλλες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και β) σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
Σκοπός της πρότασης είναι να επιτρέψει τη μερική ανάπτυξη του σχεδίου, κατά τρόπο που να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες τόσο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων όσο και του Τμήματος Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Βάσει αυτής της πρότασης, το σχέδιο πρέπει να αναπτυχθεί σε δύο στάδια:
Η πρώτη φάση (ισχύς 8MW στην ανατολική πλευρά και 4MW στη δυτική πλευρά) θα αναπτυχθεί στο λιγότερο περιβαλλοντικά ευαίσθητο μέρος της περιοχής χωροθέτησης του προτεινόμενου έργου και η δεύτερη φάση (ισχύς 8MW στην ανατολική πλευρά και 4MW στη δυτική πλευρά) θα βρίσκεται στην περιοχή όπου εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές περιβαλλοντικές ανησυχίες και αβεβαιότητες.
Ειδική οικολογική αξιολόγηση από τις Βρετανικές Βάσεις
Η αρχική Έκθεση ΔΕΕΠ για το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΑΗΚ στο Ακρωτήρι Λεμεσού εκδόθηκε από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων τον Φεβρουάριο του 2017. Η αρχική πρόταση αφορούσε στην κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 20 MW στο Ακρωτήρι. Το προτεινόμενο πάρκο αποτελείτο από 80.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια που κάλυπταν περίπου 353.400 τετραγωνικά μέτρα.
Σύμφωνα με την αρχική Έκθεση ΔΕΕΠ, το έργο ήταν πιθανόν να έχει σημαντικές επιπτώσεις στα αντικείμενα καθορισμού και κυρίως τα είδη πτηνοπανίδας των περιοχών Ζώνη Ειδικής Προστασίας Υγρότοπος Ακρωτηρίου, Ζώνη Ειδικής Προστασίας Γκρεμοί Ακρωτηρίου, Ζώνη Ειδικής Προστασίας Γκρεμοί Επισκοπής, καθώς και της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης Αλυκών Ακρωτηρίου και τον Υγρότοπο Διεθνούς Σημασίας της Σύμβασης Ramsar Αλυκή Ακρωτηρίου.
Η νέα Έκθεση ΔΕΕΠ εκδόθηκε από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων τον Νοέμβριο του 2017 και εξετάστηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έγινε στις 18/10/2018.

Γράφει ο Άγγελος Νικολάου – Πηγή: philenews.com