Έφθασε τη Δευτέρα στη Λευκωσία η πρόταση της ελλαδικών συμφερόντων πετρελαϊκής Energean και βρίσκεται ήδη υπό εξέταση. Αφορά κατασκευή αγωγού από το Ισραήλ στην Κύπρο και κατόπιν, κατασκευή πλωτής μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου, από την οποία θα μεταφέρεται στην ευρωπαϊκή αγορά και όχι μόνο. Σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, «ελπίζουμε να έχουμε πρόσθετες εισηγήσεις, όπως για παράδειγμα η πρόταση της Energean, η οποία έχει κατατεθεί τη Δευτέρα και εξετάζεται ήδη».
Η εταιρεία φερόταν να ετοίμαζε τεχνική έκθεση με όλες τις παραμέτρους του έργου, το χρονοδιάγραμμα και τις απαιτούμενες δανειοδοτήσεις για εκκίνηση της επένδυσης. Σύμφωνα με τον ελλαδικό τύπο, η επένδυση είναι ύψους 2 δις ευρώ, κι αν υλοποιηθεί, από το 2026 θα υγροποιεί ποσότητα, που αντιστοιχεί με το 50% των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο, ενώ αναμένεται πολύ υψηλή αύξηση τα επόμενα χρόνια.
Η επένδυση, αφορά κυρίως το κοίτασμα Αθηνά και ο αγωγός φέρεται να φθάνει τα 200 χιλιόμετρα. Εν αναμονή των σεισμικών ερευνών στο τεμάχιο 5, τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου, η Υπουργός δήλωσε ικανοποιημένη με την πρόοδο της κοινοπραξίας Exxon Mobil Qatar Petroleum, προσθέτοντας ότι, οι έρευνές της θα επεκταθούν και στο διπλανό, 10.
Η κ. Πηλείδου εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει καθώς επιδιώκουν «να επιβεβαιώσουν κάποια στοιχεία τα οποία είναι μάλλον ενθαρρυντικά, τα οποία, μάλλον, προσθέτουν στις ποσότητες οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί μέσω της γεώτρησης».
Συνεχίζεται επίσης η γεώτρηση της ENI/TOTAL στο οικόπεδο 6, ενώ επίκεινται και συναντήσεις με αξιωματούχους της Chevron, για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη και την αναμενόμενη μίσθωση γεωτρύπανου για άνοιγμα του πρώτου πηγαδιού παραγωγής.

Γράφει ο Γιώργος Τάττης, Πηγή: sigmalive.com