Η ABB παρέχει λύσεις για data centers που διασφαλίζουν τη συνεχή διαθεσιμότητά τους, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη βελτίωση των επιδόσεών τους με παραγωγικό και βιώσιμο τρόπο. Στο άρθρο αυτό, εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να διατηρούμε τα data centers στην ιδανική θερμοκρασία ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας.
Τα data centers είναι, στην ουσία, οι «εγκέφαλοι» του διαδικτύου. Επεξεργάζονται, αποθηκεύουν και επικοινωνούν τα δεδομένα που απαιτούνται για τις αμέτρητες υπηρεσίες πληροφοριών στις οποίες βασίζεται ο κόσμος καθημερινά: streaming ταινιών, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τραπεζικές συναλλαγές, online αγορές ή έρευνα. Η αύξηση των δεδομένων που διέρχονται από data centers είναι μέχρι σήμερα εκρηκτική και θα συνεχίσει να αυξάνεται συνεχώς.
Προκειμένου να λειτουργεί ο εξοπλισμός IT που φιλοξενούν, δηλαδή οι servers που εκτελούν τις ψηφιακές συναλλαγές, στις οποίες βασιζόμαστε, τα data centers απαιτούν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Επειδή οι servers εκπέμπουν θερμότητα όταν λειτουργούν, τα data centers χρειάζονται επίσης ισχύ για να διατηρήσουν αυτούς τους servers στην ιδανική θερμοκρασία ώστε να λειτουργούν αξιόπιστα.
Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως η ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης των data centers, είναι όση απαιτείται για τη λειτουργία των υπολογιστών και της μνήμης τους; Στην πραγματικότητα, σε ένα data center τα δεδομένα χρειάζονται περίπου το 40% της συνολικής ενέργειας, η ψύξη χρειάζεται επίσης 40% της ενέργειας, ενώ το υπόλοιπο 20% προορίζεται για την τροφοδοσία και τον εξοπλισμό επικοινωνίας.
Εκτιμάται ότι τα data centers καταναλώνουν περίπου το 1% της παγκόσμιας διαθέσιμης ηλεκτρικής ενέργειας και η ενεργειακή τους ζήτηση προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, ενώ η ανταλλαγή δεδομένων έχει αυξηθεί, αντίστοιχα έχει αυξηθεί και ο βαθμός απόδοσης των data centers.
Η ABB συνεισφέρει στην αύξηση του βαθμού απόδοσης μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας σε τμήματα των data centers, συμπεριλαμβανομένων των ενεργοβόρων συστημάτων ψύξης.

Ο κλιματισμός είναι κρίσιμος για τη λειτουργία των servers ενός data center λόγω της ευαισθησίας του εξοπλισμού IT στη θερμότητα και την παρουσία υγρασίας και σκόνης. Οι κεντρικοί ψύκτες, συμπεριλαμβανομένων των συμπιεστών, των κυκλοφορητών και των συμπυκνωτών είναι κρίσιμοι για τη διαδικασία και για αυτό το λόγο απαιτείται αξιόπιστος έλεγχος του συστήματος ψύξης. Είναι αυτός ακριβώς ο τομέας όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεγάλα ποσά ενέργειας πολύ πιο αποδοτικά από ότι σήμερα, με τη χρήση των τελευταίων τεχνολογιών της ABB.
Οι ρυθμιστές στροφών κινητήρων της ABB ελέγχουν τις αντλίες, τους ανεμιστήρες και τους συμπιεστές πολύ πιο αποδοτικά σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους στραγγαλισμού ή παράκαμψης των βαλβίδων και, κατά μέσο όρο, εξασφαλίζουν εξοικονόμηση ενέργειας 20% έως 60% σε συστήματα κλιματισμού. Οι ρυθμιστές στροφών κινητήρων βελτιώνουν επίσης ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα χρήσης ισχύος (PUE) του data center.
Το PUE είναι ο λόγος της συνολικής ισχύος που καταναλώνεται από ένα data center προς την ισχύ που καταναλώνεται από τον εξοπλισμό ΙΤ.  Όσο πιο αποδοτικά είναι τα επιμέρους δίκτυα του data center, τόσο πιο κοντά είναι το PUE στη μονάδα.
Σύμφωνα με το Uptime Institute, ο μέσος όρος PUE των data centers για το 2019 ήταν 1,67. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1,67 Watt ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από ένα data center, μόνο 1 Watt παραδίδεται στον εξοπλισμό IT.
Οι ρυθμιστές στροφών κινητήρων της ABB συμβάλλουν στη διατήρηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την αποφυγή βλαβών στους servers άρα και τη μεγιστοποίηση του χρόνου λειτουργίας του εξοπλισμού ΙΤ, βελτιστοποιώντας ταυτόχρονα την κατανάλωση ενέργειας στα συστήματα ψύξης του data center.
Ρυθμιστές στροφών κινητήρων ACH580 της ABB ελέγχουν το σύστημα κλιματισμού ενός data center
Επιπλέον, η ABB προσφέρει ψηφιακές υπηρεσίες. Η υπηρεσία ABB Ability™ Απομακρυσμένης Παρακολούθησης και η υπηρεσία Προβλεπτικής Συντήρησης μπορούν να παρέχουν μια λεπτομερή επισκόπηση των στοιχείων του συστήματος ψύξης του data center, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστών στροφών, των κινητήρων και των αντλιών 24/7. Η διασφάλιση της λειτουργικής διαφάνειας βοηθά στον προσδιορισμό τεχνικών ζητημάτων νωρίς, επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος και μειώνει τις απώλειες ενέργειας από δυσλειτουργικό εξοπλισμό.
Είναι σαφές ότι υπάρχει μια εξέχουσα ανάγκη να εξετάσουμε έναν προς έναν όλους τους ενεργοβόρους τομείς ενός data center. Η ABB δραστηριοποιείται σε πολλούς από αυτούς τους τομείς και μαζί με στρατηγικούς συνεργάτες, όπως οι HPE, IBM και Microsoft, συμβάλλει στην επίτευξη υψηλότερων επιπέδων αξιοπιστίας και εφεδρειών της υποδομής για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και διαρκούς λειτουργίας με τη χρήση της πλέον σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.