Κρήτη: Στο ΕΣΠΑ έξι νέα έργα ύδρευσης προϋπολογισμού άνω των 7,4 εκ. ευρώ

Με αποφάσεις του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, εντάσσονται στο ΕΣΠΑ έξι νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 7,4 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν στην ορθολογική διαχείριση υδατικών πόρων σε έξι Δήμους του νησιού, και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Επίσης μέχρι το τέλος του χρόνου θα ενταχθούν και άλλοι δήμοι, καθώς ο προϋπολογισμός για έργα αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης θα είναι αυξημένος και θα κυμανθεί μεταξύ 13ων και 14ων εκατομμυρίων ευρώ.

Τα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ είναι:

Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης στις περιοχές Μασταμπάς και Θέρισος στην πόλη του Ηρακλείου, με δικαιούχο τη ΔΕΥΑΗ και προϋπολογισμό 3.045.680 ευρώ.

Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης από αμιαντοσωλήνες στη μεσαία και πάνω ζώνη υδροδότησης της πόλης της Σητείας, με δικαιούχο τη ΔΕΥΑΣ και προϋπολογισμό 999.990 ευρώ.

Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης κατασκευασμένων από επικίνδυνα υλικά του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, με προϋπολογισμό 758.300 ευρώ.

Αντικατάσταση τμημάτων υφιστάμενων κεντρικών δικτύων ύδρευσης, στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος με προϋπολογισμό 253.935 ευρώ.

Αντικατάσταση του δικτύου διανομής πόσιμου ύδατος στους οικισμούς Κοκκίνη Χάνι και Βαθειανό Κάμπο του Δήμου Χερσονήσου, με προϋπολογισμό 1.950.000 ευρώ.

Αντικατάσταση παλαιάς υδρομάστευσης Λαχιανών του Δήμου Πλατανιά και υδραυλικά έργα νέας υδρομάστευσης, με προϋπολογισμό 2.413.412 ευρώ.

Ο κ. Αρναουτάκης σε δήλωση του ανέφερε: «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε πόρους, ούτως ώστε να αντικαταστήσουμε τα δίχτυα ύδρευσης στην Κρήτη στο μεγαλύτερο μέρος όπου υπάρχουν προβλήματα ,και ειδικά όπου υπάρχει αμίαντος γιατί απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Τα έργα θα δημοπρατηθούν από τους δήμους και θεωρούμε ότι και με τις εκπτώσεις που θα πάρουμε θα έχουμε ακόμα σημαντικά έργα τα οποία μπορούν να μπουν».

O δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε σχετικά: «Σε κάθε περίπτωση, η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της πόλης και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών της, είναι κάτι που δεν είχε γίνει, σε αυτή την έκταση εδώ και δεκαετίες. Θεωρούμε πώς όταν οι παραπάνω ενέργειες ολοκληρωθούν, σε συνδυασμό και με την αντικατάσταση των χαλασμένων υδρομέτρων, θα συμβάλλουν ουσιωδώς στην επίλυση του προβλήματος ύδρευσης της πόλης».


Πηγή: www.ert.gr