Η αποχέτευση των οικισμών είναι ένα από τα κύρια θέματα που απασχολούν την Ελληνική πολιτεία, καθώς πολλοί οικισμοί δεν έχουν ακόμη σύγχρονα συστήματα αποχέτευσης. Η αύξηση της παραγωγής λυμάτων λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής επιφέρει την αύξηση των ασθενειών που προκαλούνται όταν τα λύματα απορρίπτονται ανεπεξέργαστα στο περιβάλλον, λόγω της παρουσίας παθογόνων μικροοργανισμών.
Για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, η οδηγία 98/15/ΕΕ θέτει χρονικά πλαίσια εντός των οποίων οι οικισμοί πρέπει να ολοκληρώσουν την απαιτούμενη υποδομή συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης των αστικών λυμάτων. Το 2022 εγκρίθηκε ο Νόμος 4936/2022 για την αναθεώρηση της νομοθεσίας περί όμβριων υδάτων στην Ελλάδα. Ο νόμος περιλαμβάνει υποχρεωτική κατασκευή συστημάτων συλλογής και αποχέτευσης για νέα κτίρια, ενίσχυση ελέγχων και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, με στόχο την ανθεκτικότητα του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Η εταιρεία Κ. ΤΖΑΝΟΣ Α.Ε.Β.Ε. πρωτοπόρος στον χώρο της ύδρευσης, μόνωσης και θέρμανσης και  συντασσόμενη με τις διαρκείς κατασκευαστικές προκλήσεις που ανακύπτουν συνεργάζεται στο κομμάτι των δικτύων αποχέτευσης με την εταιρεία OSTENDORF Kunststoffe.  Για περισσότερο από 45 χρόνια, η Gebr. OSTENDORF Kunststoffe GmbH έχει εδραιωθεί ως ένας κορυφαίος παραγωγός συστημάτων απορροής.
Τα προϊόντα της παράγονται στη Γερμανία, είναι πλήρως πιστοποιημένα με διεθνή παρουσία και βραβεύσεις, ξεχωρίζοντας για την εξαιρετική ποιότητά τους και την υψηλή αντοχή τους τόσο χημικά όσο και μηχανικά. Η εταιρεία προσφέρει ευρεία γκάμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων σωλήνων, τάφ, γωνιών, μούφων, τάπων, διαστολών, ρακόρ, εξαρτημάτων σύνδεσης και ελέγχου ροής, καθώς και λάστιχα, τα οποία είναι απαραίτητα για την πλήρη εγκατάσταση από επαγγελματίες.
Είδη αποχετευτικών δικτύων
Το αποχετευτικό δίκτυο χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες το παντορροϊκό, το χωριστικό και το μικτό σύστημα. Αποτελούνται από διατομές αγωγών οι οποίες έχουν σχεδιαστεί να παραλαμβάνουν τα ακάθαρτα και τα όμβρια λύματα.
Για χωριστικό σύστημα γίνεται λόγος, όταν λύματα και όμβρια αποχετεύονται με χωριστούς αγωγούς δηλαδή δύο τελείως ανεξάρτητα μεταξύ τους δίκτυα υπονόμων. Το συγκεκριμένο σύστημα επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας και στο εξωτερικό. Ενώ στο μικτό σύστημα σε ένα τμήμα του οικισμού υπάρχει το χωριστικό σύστημα και στο υπόλοιπο τμήμα αυτού υπάρχει το παντορροϊκό σύστημα.
Ωστόσο πολλές φορές η τοπογραφία και η κλίση του εδάφους προκαλούν προβλήματα στον σχεδιασμό και την κατασκευή των υποδομών αποχέτευσης. Ο στόχος κάθε αποχετευτικού συστήματος είναι η ασφαλής συλλογή και επεξεργασία των λυμάτων, με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και να πραγματοποιείται με οικονομικό και αποδοτικό τρόπο.
Πηγή φωτογραφίας: Κ. ΤΖΑΝΟΣ Α.Ε.
Υλικά αποχετευτικού συστήματος
Τα τελευταία χρόνια, η πετροχημική βιομηχανία έχει προωθήσει την ανάπτυξη νέων οργανικών υλικών για την κατασκευή σωλήνων, ενώ αναμένονται και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις στο μέλλον. Για τα δίκτυα αποχέτευσης, κυρίως χρησιμοποιούνται σωλήνες από σκληρό πολυβινυλοχλωρίδιο (uPVC), σε διάφορες κλάσεις αντοχής (σειρές 41, 51, 81), και σε διαμέτρους από 20 έως 63 εκατοστά (με ειδικές περιπτώσεις έως 120 εκατοστά).
Οι σωλήνες προσφέρονται σε μήκη 5-6 μέτρα και έχουν ευρέως χρησιμοποιηθεί από τις τοπικές αρχές, ιδιαίτερα οι μικρής διαμέτρου (έως 400 χιλιοστά). Η σύνδεσή τους γίνεται με μούφα και στεγανοποιούνται με παρεμβολή ελαστικού δακτυλίου, ενώ εγκιβωτίζονται με άμμο (σειρές 41 και 51) ή σκυρόδεμα (σειρά 81).
Τα πλεονεκτήματα των πλαστικών σωλήνων από PVC περιλαμβάνουν το ελαφρύ τους βάρος λόγω της χαμηλής πυκνότητας του σκληρού PVC (1400 kg/m3) και το λεπτό πάχος των τοιχωμάτων τους, καθώς επίσης και την ικανοποιητική στεγανότητα των αρμών τους και την καλή αντοχή τους στη χημική διάβρωση. Ωστόσο, ανάμεσα στα μειονεκτήματά τους περιλαμβάνονται τα λεπτά τοιχώματά τους και η ευαισθησία του υλικού τους σε μηχανική καταπόνηση και ηλιακή ακτινοβολία, που μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των αγωγών και κίνδυνο για τη στεγανότητα των αρμών.
Το PVC αποχετευτικό σύστημα της OSTENDORF KG πληροί όλες τις απαιτήσεις σχετικά με την αντίσταση στο νερό, τη διάρκεια ζωής και την ευκολία χρήσης. Με αυτόν τον τρόπο, το σύστημα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος από ενδεχόμενη ρύπανση λόγω αστικών λυμάτων. Η σειρά είναι διαθέσιμη σε κλάσεις SN8 και SN10 kΝ/m² σύμφωνα με το πρότυπο EN 1401. Υπάρχει πλήρης ποικιλία διαστάσεων, καλύπτοντας διαμέτρους από DN 110 έως και DN 500.
Αποτελεί την ιδανική λύση για εγκαταστάσεις υπόγειων αποχετευτικών συστημάτων, επισημαίνοντας την εξαιρετική του σταθερότητα και αντοχή, αποτέλεσμα της μοναδικής τεχνολογίας παραγωγής. Με διάρκεια ζωής που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100 χρόνια και εξαιρετικά υδραυλικά χαρακτηριστικά, αποτελεί την επιλογή που προσφέρει αξιοπιστία και απόδοση.
Πηγή φωτογραφίας: Κ. ΤΖΑΝΟΣ Α.Ε.
Με εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση, πιστοποίηση σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001, ISO 140001 & ISO 50001, και ανθεκτικότητα σε χημικές ουσίες, το προϊόν εγγυάται επίσης πλήρη εμπιστοσύνη με εγγύηση που φτάνει έως και τα 25 χρόνια. Η χαρακτηριστική του πορτοκαλί απόχρωση, RAL 8023, το καθιστά εύκολα αναγνώσιμο και διακριτικό σε κάθε περιβάλλον. Υψηλή αντοχή σε χημικές ουσίες με ανθεκτικότητα σε λύματα pH  από 2 (όξινα) έως 12 (βασικά) κατά DIN 1986-100.
Οι σωλήνες αποχέτευσης OSTENDORF HT Safe είναι κατασκευασμένοι από πολυπροπυλένιο και διακρίνονται για την εξαιρετική ευκολία εγκατάστασης χάρη στη σύνδεση push-fit. Επιπλέον, παρέχουν εξαιρετική ηχομόνωση, μειώνοντας τον εκπεμπόμενο ήχο κατά 21 db. Οι σωλήνες παρουσιάζουν εξαιρετική ευκολία στην εγκατάσταση, χωρίς την ανάγκη για ειδικά εργαλεία, χάρη στην εφαρμογή push-fit. Ένας πατενταρισμένος δακτύλιος στεγανοποίησης νέας τεχνολογίας, κατασκευασμένος από συμπαγές λάστιχο SBR με τριπλό χείλος (3 Lip Seal), εξασφαλίζει αποτελεσματική στεγανοποίηση και αντοχή στο πέρασμα του χρόνου, ακόμα και υπό θερμικές καταπονήσεις ή μηχανικές πιέσεις.
Ο δακτύλιος παραμένει απόλυτα σταθερός κατά την εφαρμογή του σωλήνα. Επιπλέον, η χημική αντοχή τους είναι υψηλή σε αστικά και βιομηχανικά λύματα, ενώ δεν διαβρώνονται από χημικά και μικροοργανισμούς. Παρουσιάζουν άριστη συμπεριφορά σε περίπτωση φωτιάς. Μπορούν επίσης να συνδεθούν με κολλητό εξάρτημα με λάστιχο, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα σύνδεσης από PVC σε PP της OSTENDORF. Επιπλέον, διαθέτουν πιστοποιητικά που καλύπτουν όλες τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και φέρουν ένδειξη μήκους ανά εκατοστό. Το έντονο χρώμα RAL 7043 εξασφαλίζει ορατότητα, ενώ το υλικό είναι 100% ανακυκλώσιμο. Με εγγύηση που φτάνει τα 25 χρόνια.
Πηγή φωτογραφίας: Κ. ΤΖΑΝΟΣ Α.Ε.
Ηχομονωτικά Υλικά Αποχέτευσης
Μετά τη μαζική μετάβαση από τους σωλήνες αποχέτευσης χυτοσιδήρου σε πλαστικό, δημιουργήθηκε πρόβλημα που σχετίζεται με αυξημένο θόρυβο κατά τη λειτουργία των δικτύων αποχέτευσης. Οι επιπτώσεις θορύβου από τη μετακίνηση των αποβλήτων στους αγωγούς μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς το μικροκλίμα στους χώρους συνάθροισης.
Για να επιλυθούν τα προβλήματα με τον υπερβολικό θόρυβο, γίνεται χρήση του λεγόμενου σιωπηλού συστήματος αποστράγγισης.
Η συνεχής εξέλιξη στα εσωτερικά συστήματα αποχέτευσης οδήγησε στη δημιουργία του Skolan Safe, μιας ολοκληρωμένης λύσης που ανταποκρίνεται σε απαιτητικές κατασκευές. Με το Skolan Safe, η OSTENDORF καθορίζει νέα πρότυπα στην τεχνολογία ηχομόνωσης στους σωλήνες αποχέτευσης κτιρίων!
Οι σωλήνες και τα εξαρτήματα της σειράς OSTENDORF Skolan Safe είναι πλήρως συμβατά με τη γκάμα OSTENDORF HT Safe. Διαθέτουν συμπαγές λάστιχο με τριπλό χείλος (3 Lip Seal) για πλήρη στεγανοποίηση, ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες. Η λεία εσωτερική επιφάνεια βελτιώνει την υδραυλική ροή και μειώνει την εκπομπή θορύβου, λόγω λιγότερης τριβής. Οι σωλήνες είναι βαθμονομημένοι σε εκατοστά του μέτρου για ευκολότερη κοπή και εγκατάσταση.
Έχουν πιστοποίηση Ζ-42.1-217 και είναι ανθεκτικά σε απόβλητα με pH από 2 έως 12. Η γκάμα περιλαμβάνει διαμέτρους από DN 50 έως DN 200 σε ανοιχτό γκρι χρώμα RAL 7035, είναι 100% ανακυκλώσιμα και προσφέρουν εγγύηση 25 χρόνων. Αντέχουν θερμοκρασίες μέχρι +90°C και έχουν μειωμένη εκπομπή ήχου κατά 17dB σύμφωνα με DIN EN 14366, Bismat 1000 (P-BA 221/2016). Η κατασκευή τους συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές DIN EN 12056, DIN 1986-100, DIN 4109, VDI 4100 και η παραγωγική διαδικασία είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με ISO 9001:2015.
Πηγή φωτογραφίας: Κ. ΤΖΑΝΟΣ Α.Ε.
Ως διεθνώς δραστηριοποιημένος εταιρικός όμιλος OSTENDORF, μεριμνάει για το περιβάλλον και την κοινωνική του ευθύνη. Θέτει υψηλότερες απαιτήσεις όχι μόνο στην ποιότητα των προϊόντων του, αλλά και στην παραγωγή τους. Επικεντρώνεται η προσοχή στη μείωση των εκπομπών CO₂ καθώς και στη συνειδητή χρήση των πρώτων υλών και στη μέγιστη αποφυγή των αποβλήτων.
Πηγή φωτογραφίας: Κ. ΤΖΑΝΟΣ Α.Ε.
Συντασσόμενος με τον συνεργαζόμενο οίκο της OSTENDORF, η Κ. ΤΖΑΝΟΣ Α.Ε.Β.Ε. ακολουθεί μια σταθερή και σαφή εμπορική πολιτική, υλοποιώντας μια ξεκάθαρη στρατηγική που εστιάζει στην εξωστρέφεια, την παραγωγική ευελιξία και τη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας και των παρεχόμενων λύσεων προς τους πελάτες της, χτίζοντας μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης.

Άρθρο του Τριαντάφυλλου Θεοδουλίδη | Μηχανολόγου Μηχανικού, M.Sc. | Διευθυντή Τεχνικού Τμήματος της εταιρείας Κ. ΤΖΑΝΟΣ Α.Ε.Β.Ε.