Η Επιτροπή προκήρυξε πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για έργα ενεργειακών υποδομών στο πλαίσιο του κανονισμού για το διευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας (ΔΕΔ-Ε) για την απόκτηση της ιδιότητας του έργου κοινού ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) ή του έργου αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PMI).
Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τις κατηγορίες ηλεκτρικής ενέργειας, υδρογόνου και ηλεκτρολυτικών κυψελών διαρκεί από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου 2024, και για τα έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα ευφυή δίκτυα φυσικού αερίου, το CO και τα έργα που εμπίπτουν στην παρέκκλιση του άρθρου 24, από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2024.
Για να είναι επιλέξιμα για συμπερίληψη στον ενωσιακό κατάλογο ΕΚΕ και PMI, τα έργα ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου πρέπει να περιλαμβάνονται στα δεκαετή σχέδια ανάπτυξης δικτύων του 2024 (TYNDP) που εκπονήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΣΜ ηλεκτρικής ενέργειας) ή Αερίου (ΕΔΔΣΜ Αερίου). Η τελική λίστα με τα επιλέξιμα έργα θα εκδοθεί στο τέλος του 2025.