Ηλιακά πάνελ, ανεμογεννήτριες, πράσινο υδρογόνο και αντλίες θερμότητας “MadeintheEU” και ταχύτερες άδειες για κατασκευή πάρκων αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Αυτό είναι το σχέδιο της Κομισιόν για να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ηγετικό ρόλο στην πράσινη βιομηχανική επανάσταση και να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Κίνα.
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γνωστό και ως “Net-Zero Industry Act” προβλέπει ότι, τουλάχιστον, το 40% της τεχνολογίας που απαιτείται για την πράσινη μετάβαση θα πρέπει να κατασκευάζεται στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, η «ΕΕ δεν θα παράγει τα πάντα,αλλά θα παράγει σίγουρα πολύ περισσότερα».
Παράλληλα η Επιτροπή προτείνει τρόπους ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης για κατασκευή αιολικών και ηλιακών πάρκων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις περιβαλλοντικές οργανώσεις μπλοκάρουν δια της δικαστικής οδού κρίσιμα έργα για τηνενεργειακή αυτονομία της ΕΕ.
Βάσει του νέου κανονισμού, η Επιτροπή προτείνει ανώτατο χρονικό διάστημα αδειοδότησης 12 μηνών για έργα παραγωγής καθαρής τεχνολογίας με ετήσια παραγωγική ικανότητα μικρότερη από 1 GW και 18 μήνες για έργα άνω του 1 GW και 9 μηνών για έργα παραγωγής καθαρής ενέργειας με ετήσια παραγωγική ικανότητα μικρότερη από 1 GW και 12 μήνες για έργα άνω του 1 GW.
Κρίσιμες πρώτες ύλες
Παράλληλα, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ πρότεινε και μια δέσμη μέτρων ώστε η ΕΕ να εξασφαλίσει πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τομείς όπως η παραγωγή καθαρής ενέργειας, η ψηφιακή βιομηχανία, η αεροδιαστημική και η άμυνα.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, τόσο η πανδημία της Covid-19, όσο και ηρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έδειξαν ότι η ΕΕ δεν μπορεί στο μέλλον να είναι εξαρτημένη από τρίτες χώρες, και μάλιστα οιονεί μονοπωλιακούς προμηθευτές, για τόσο κρίσιμες πρώτες ύλες. Ως εκ τούτου η Επιτροπή προτείνει να δημιουργηθούν νέες αλυσίδες εφοδιασμού.
Αν και οι προτάσεις της Κομισιόν έχουν συναντήσει αντιδράσεις, ειδικά από την πολιτική ομάδα των Φιλελεύθερων που μιλούν για επιστροφή του προστατευτισμού, ηΕπιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρέασε τόσο τον ενεργειακό εφοδιασμό, όσο και τις τιμές της ενέργειας στην ΕΕ, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού και η αυξανόμενη ένταση Κίνας – ΗΠΑ, έδειξαν στην ΕΕ ότι είναι πολύ επικίνδυνο να εξαρτάσαι από τρίτες χώρες για πρώτες ύλες και τεχνολογία.
Ιδιαίτερα κατά την πανδημική εποχή, η ΕΕ συνειδητοποίησε ότι ενώ για χρόνια αγόραζε ιατρικά και φαρμακευτικά υλικά από την Κίνα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές ξαφνικά έγιναν σπάνια εμπορεύματα.