Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε χθεςπρόσκληση υποβολής αποδεικτικών στοιχείωνκαιδημόσια διαβούλευση,καλώντας τη συμβολή στους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και ευρύτερα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας.
Με στόχο ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών ερευνητών, ακαδημαϊκών, ομάδων προβληματισμού και άλλων εμπειρογνωμόνων, αλλά και ΜΚΟ, ομάδων συμφερόντων και πολιτών της ΕΕ, η διαβούλευση θα είναι ανοικτή για 12 εβδομάδες, έως τις 26 Νοεμβρίου. Στόχος αυτού του «ελέγχου καταλληλότητας» είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας, της συνοχής, της συνάφειας και της ενωσιακής προστιθέμενης αξίας των υφιστάμενων κανόνων για την ασφάλεια, την ανθεκτικότητα και την αυτονομία του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ. Οι βασικοί κανονισμοί που καλύπτονται από την παρούσα πρωτοβουλία είναι ο κανονισμός για την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριοκαι οκανονισμός για την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι ισχύουν από το 2017 και το 2019 αντίστοιχα. Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που λαμβάνονται στο πλαίσιο του REPowerEU αποτελούν επίσης μέρος του πεδίου εφαρμογής του παρόντος ελέγχου καταλληλότητας.
Ο έλεγχος καταλληλότητας θα επιτρέψει στην Επιτροπή να αξιολογήσει τις επιδόσεις της αρχιτεκτονικής ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Είναι κατάλληλη στιγμή να εντοπιστούν οι συνέργειες, οι ελλείψεις και η βελτίωση της αποδοτικότητας εντός του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ και να ληφθούν υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση COVID-19 και την ενεργειακή κρίση, καθώς και οι δυναμικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στο ενεργειακό σύστημα της ΕΕ.
Η αξιολόγηση του πλαισίου ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ θα συμβάλει επίσης στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές για την περίοδο 2024-2029, όπως η οικοδόμηση μιας νέας καθαρής βιομηχανικής και μιας ένωσης ετοιμότητας.
Ενώ η πρόσκληση υποβολής αποδεικτικών στοιχείων αποσκοπεί στη συγκέντρωση γενικών παρατηρήσεων σχετικά με το πλαίσιο ενεργειακής ασφάλειας, η δημόσια διαβούλευση αποσκοπεί στη συγκέντρωση πιο στοχευμένων στοιχείων με συνδυασμό κλειστών ερωτήσεων και ανοικτών ερωτήσεων. Η δημόσια διαβούλευση θα συμπληρωθεί με συναντήσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω ειδικών φόρουμ για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων με πιο στοχοθετημένο τρόπο, για παράδειγμα μέσω των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής (ομάδα συντονισμού για την ηλεκτρική ενέργεια και ομάδα συντονισμού για το φυσικό αέριο).