Οι καύσωνες που πλήττουν όλο και συχνότερα τη χώρα, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, δεν αποτελούν απλώς ένα δυσάρεστο φυσικό φαινόμενο, αλλά έναν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η θερμική επιβάρυνση, δηλαδή το στρες που προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες, επηρεάζει ποικιλοτρόπως τόσο το σώμα όσο και την καθημερινότητα των πολιτών.
Οι ευπαθείς ομάδες –ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, άτομα με χρόνιες παθήσεις– είναι οι πρώτοι που επηρεάζονται, αντιμετωπίζοντας αυξημένο κίνδυνο θερμικής εξάντλησης, αφυδάτωσης ή ακόμα και θερμοπληξίας. Όμως, και ο γενικός πληθυσμός επηρεάζεται έντονα: η συγκέντρωση, η απόδοση στην εργασία και η ποιότητα του ύπνου μειώνονται, ενώ αυξάνονται η ευερεθιστότητα και η κόπωση.
Στον παρακάτω πίνακα του Αστεροσκοπείου αποτυπώνονται τα διαφορετικά επίπεδα επικινδυνότητας ανά κατηγορία θερμικής επιβάρυνσης, οι συνέπειες που έχει κάθε διαφορετικό επίπεδο στον πληθυσμό, καθώς και μέτρα που μπορούν να ληφθούν -σε ατομικό επίπεδο- για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Επιπλέον σε αστικές περιοχές, η κατάσταση επιβαρύνεται περαιτέρω από το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, όπου οι θερμοκρασίες είναι αισθητά υψηλότερες σε σχέση με τα προάστια. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση ενέργειας για κλιματισμό αυξάνεται, προκαλώντας μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος και επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Η προσαρμογή στην κλιματική πραγματικότητα προϋποθέτει μέτρα πρόληψης, επανασχεδιασμό των πόλεων και σωστή ενημέρωση των πολιτών. Σε έναν κόσμο που θερμαίνεται, η θωράκιση της υγείας απέναντι στον καύσωνα είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας.

Πηγή: newmoney.gr