Με τις θερμοκρασίες να καταρρίπτουν το ένα υψηλό ρεκόρ μετά το άλλο, προκαλώντας πυρκαγιές, ξηρασίες και άλλες περιβαλλοντικές ανησυχίες, υπάρχει τουλάχιστον ένας ενεργειακός τομέας που τραβάει την προσοχή: η ηλιακή ενέργεια.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Με δεδομένο ότι τα ηλιακά πάνελ συλλέγουν ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία, η υπερθέρμανση του κόσμου μπορεί να έχει μικρό όφελος για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.
Αμείωτο το ενδιαφέρον
Παρόλα αυτά, η διαπίστωση αυτή δεν ανακόπτει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών, οι οποίοι σπεύδουν να επενδύσουν στην ηλιακή τεχνολογία, καθώς βλέπουν τόσο θερμότερα καλοκαίρια όσο και αυξανόμενες τιμές καταναλωτή.
Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το oilprice.com, καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι περισσότερος ήλιος θα φέρει περισσότερη ηλιακή ενέργεια, ακόμα κι αν αυτό έχει άλλες αρνητικές συνέπειες.
Το σημείο-κλειδί των 25 βαθμών
Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί τελικά να εμποδίζουν την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, καθώς τα ηλιακά πάνελ λειτουργούν βέλτιστα στους περίπου 25 βαθμούς Κελσίου και αρχίζουν να γίνονται λιγότερο αποδοτικά όταν η θερμότητα υπερβαίνει αυτό. Και ακόμη κι αν η θερμότητα δεν εμποδίζει την ηλιακή παραγωγή, δεν βοηθάει πολύ.
Με θερμοκρασίες ρεκόρ σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε τους 40 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο, τα ηλιακά πάρκα βλέπουν θετικά επίπεδα παραγωγής, με τη Solar Energy UK να αναφέρει στις 20 Ιουλίου ότι η παραγωγή ηλιακής ενέργειας της χώρας είχε «καλυφθεί στο ένα τέταρτο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου». Αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η χώρα βλέπει περισσότερες μέρες ηλιακού φωτός παρά υψηλότερες θερμοκρασίες.
Λιγότερο αποδοτικά
Φυσικά, όταν υπάρχει ήλιος, υπάρχει ηλιακή ενέργεια. Όμως, λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα ηλιακά πάνελ, γίνονται ελαφρώς λιγότερο αποδοτικά, κατά περίπου 0,5%, για οποιονδήποτε βαθμό πάνω ή κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου.
Αυτό σημαίνει ότι οι περίοδοι αιχμής παραγωγής σε μεγάλο μέρος του κόσμου συμβαίνουν συχνά τους πιο δροσερούς μήνες της άνοιξης παρά κατά τη διάρκεια το καλοκαίρι.
Ενώ τα κύματα καύσωνα που παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο μπορεί να μην ενισχύουν την ηλιακή παραγωγή με τον τρόπο που πολλοί πίστευαν, έχουν ενθαρρύνει το ενδιαφέρον του κοινού για τις ηλιακές τεχνολογίες.
Καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ταχέως αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και βλέπουν περισσότερες ζεστές, ηλιόλουστες μέρες, πολλοί στρέφονται τώρα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ενέργεια ως εναλλακτική λύση για να τους βοηθήσουν να εξοικονομήσουν χρήματα και να γίνουν πιο αυτάρκεις.

Πηγή: ot.gr