Πάνω στους όρους της διακρατικής συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Κύπρου Ισραήλ που υπογράφτηκε πέρυσι το Σεπτέμβριο από τον τέως υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Κύπριο ομόλογό του, κ. Γιώργο Παπαναστασίου βασίζεται η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα για την επιστροφή των δύο πλοίων στα διεθνή χωρικά ύδατα και την συνέχιση των ερευνών βυθού.
Πρόκειται για τους όρους που επέβαλλε η γαλλική Nexans για να γυρίσουν στην Ελλάδα to «NG Worker» και το «Ievoli Relume» και να συνεχίσουν τις έρευνες ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου μετά το πάγωμα των πληρωμών από τον ΑΔΜΗΕ στις 28 Φεβρουαρίου του 2025.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι Γάλλοι, οι οποίοι αγωνιούν για την πορεία του μεγάλου συμβολαίου τους με τον ΑΔΜΗΕ ύψους 1,4 δις και για τις καθυστερήσεις αλλά και αβεβαιότητες του GSI εξασφάλισαν ότι για την επιστροφή τους στην Ελλάδα θα λάβουν την δόση των 36 εκατομμυρίων που έπρεπε να καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Επιπλέον όμως θα πληρωθούν προκαταβολή 17,5 εκ από την επόμενη δόση της σύμβασης, 19 εκατ. από τις σταλίες της δίμηνης αδράνειας του πλοίου και Navtex διάρκειας έξι μηνών για όλο τον γεωγραφικό διάδρομο της έρευνας βυθού.
Για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας προηγήθηκαν εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος,Ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου και ΑΔΜΗΕ προκειμένου να λειανθούν οι γωνίες και να «κεφαλαιοποιηθούν» οι όροι της διακρατικής συμφωνίας ώστε το κόστος της επανεκκίνησης να περάσει στη ρυθμιστική βάση του έργου και να πληρώσουν οι καταναλωτές σε αναλογία 63% και 37% αντίστοιχα.
Η φημολογούμενη «έφοδος» των πλοίων στο Αιγαίο έχει «ηλεκτρίσει» την ατμόσφαιρα και προκάλεσε προχθές τις πρώτες τουρκικές αντιδράσεις, με την Άγκυρα να χαρακτηρίζει προκλητικά βήματα τις κινήσεις της Αθήνας, κρίνοντας ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες περί έκδοσης Navtex μετά από αίτημα που υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Εξωτερικών ο ΑΔΜΗΕ επιμένουν ότι είναι θέμα χρόνου η έξοδος των πλοίων στο Αιγαίο με κάποιες πηγές να θέτουν ως ορόσημο την τρέχουσα εβδομάδα.
Η άποψη αυτή στηρίζεται στην υποστήριξη που φέρεται να έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από την Γαλλική κυβέρνηση για το έργο αλλά και από το Τελ Αβίβ που έχει εξελιχθεί σε ένα ισχυρό σύμμαχο απέναντι στο αφήγημα της Άγκυρας που στηρίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δηλαδή στα θαλάσσια όρια και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην Μεσόγειο Θάλασσα.
Υπενθυμίζεται ότι το «NG Worker» μαζί με το «Ievoli Relume» έχουν ολοκληρώσει την έρευνα των θαλάσσιων περιοχών στα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου, από τις οποίες θα περάσει το καλώδιο. Οι έρευνες στα διεθνή ύδατα είχαν παγώσει στα τέλη Φεβρουαρίου, λόγω της στάσης της Τουρκίας, με συνέπεια τα πλοία να αποχωρήσουν από την περιοχή από την στιγμή που κυβέρνηση και ΑΔΜΗΕ έκριναν ότι η παραμονή τους αύξανε δραματικά το κόστος.

Γράφει η Μαριάννα Τζάννε – Πηγή: newmoney.gr