Περί τα 252 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 34 δισεκατομμύρια ευρώ) σχεδιάζει να δαπανήσει η Κίνα μέχρι το 2020 για την αντιμετώπιση του ολοένα και μεγαλύτερου προβλήματος σκουπιδιών της χώρας, όπως δήλωσε κορυφαίος οικονομικός αρμόδιος για το σχεδιασμό της χώρας.
Περίπου τα δύο τρίτα των χρημάτων θα χρηματοδοτήσουν «μη επιβλαβείς» μεθόδους απόρριψης οικιακών αποβλήτων, όπως η αποτέφρωση και οι χώροι υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων.
Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να καταπολεμήσει την ζημιά του εδάφους και της ρύπανσης των υδάτων που προκαλείται από τα οικιακά απορρίμματα. Επιπλέον, μία ρύθμιση που θα καθιστά υποχρεωτική για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις την διαλογή των σκουπιδιών αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι σκοπεύει να μειώσει την ποσότητα των οικιακών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής από 501.500 τόνους κάθε μέρα το 2015 σε 477.100 τόνους το 2020. Για αυτό το λόγο, η χωρητικότητα των μονάδων αποτέφρωσης θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 150%, σε 591.400 τόνους ανά ημέρα.
Μέχρι το 2020, θα έχουν καθιερωθεί συστήματα για την διαλογή όλων των οικιακών απορριμμάτων στο Πεκίνο, την Τιαντζίν, την Σαγκάη και τις επαρχιακές πρωτεύουσες, προτού αυτά σταλούν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Αυτό θα επιτρέψει σε όλες τις οργανικές ουσίες να αποτεφρώνονται, μειώνοντας τον όγκο των αποβλήτων υγειονομικής ταφής.
Η έλλειψη ενός αποτελεσματικού συστήματος διαλογής μειώνει την αποδοτικότητα των μονάδων αποτέφρωσης, επειδή τα σκουπίδια αναμειγνύονται με υγρά απόβλητα κουζίνας και είναι πιο δύσκολο να αποτεφρωθούν. Η επέκταση των χώρων υγειονομικής ταφής στερεί έδαφος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί γεωργικά και μολύνει το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα. Η κυβέρνηση έχει καταφύγει σε καύση των αποβλήτων ως εναλλακτική λύση για τους χώρους υγειονομικής ταφής, παρά τις ανησυχίες του κοινού για τις τοξικές εκπομπές.
Πράσινη ενέργεια
Την ίδια στιγμή, η Εθνική Επιτροπή Διοίκησης Ενέργειας της Κίνας ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο επένδυσης 343 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2020. Αυτό σηματοδοτεί μια ουσιαστική δέσμευση για την απομάκρυνση από τον άνθρακα, ο οποίος αποτελεί την κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ρύπανσης, της Κίνας εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με την επιτροπή, το σχέδιο προβλέπει επενδύσεις σε αιολική, υδροηλεκτρική, ηλιακή και πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή περίπου του 50% της νέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2020. Τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Κίνας δεν έχουν θετική επίδραση μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην οικονομία της χώρας.
Η επιτροπή εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν πάνω από 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα της ενέργειας την επόμενη πενταετία, αριθμός που θα ξεπεράσει κατά πολύ τις θέσεις εργασίας που θα καταργηθούν, καθώς η χώρα προωθεί την απεξάρτηση από τον άνθρακα. Ενώ η Κίνα είχε προηγουμένως δεσμευτεί για τον τριπλασιασμό της ηλιακής ισχύος της ως το 2020, τώρα φαίνεται ότι θα καταφέρει να ενισχύσει την τρέχουσα παραγωγή κατά πέντε φορές.