Στα πλαίσια των εθνικών ενεργειακών της στόχων, σύμφωνα με τους οποίους όλη η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει η χώρα να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, έως το 2050, η Ισπανία προγραμματίζει τον τερματισμό και των επτά πυρηνικών σταθμών της, στο διάστημα από το 2025 έως το 2035.
Σύμφωνα με το Reuters, η Υπουργός Ενέργειας της χώρας Teresa Ribera ανακοίνωσε την εν λόγω πρωτοβουλία της κυβέρνησης, την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019, την στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσφύγει σε πρόωρες εθνικές εκλογές σε ενδεχόμενο καταψήφισης του εθνικού προϋπολογισμού στο κοινοβούλιο.
Η ανανέωση του συστήματος ενέργειας της Ισπανίας, που το 2018 παρήγαγε το 40% του ηλεκτρικού που καταναλώνει η χώρα από ανανεώσιμες πηγές, θα απαιτήσει επένδυση 235 δισεκατομμυρίων ευρώ στο διάστημα από το 2021 έως το 2030, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
Η Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στις 22 Φεβρουαρίου στο κοινοβούλιο ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο έπρεπε να είχε στείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση μέχρι το τέλος της περυσινής χρονιάς.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που ετοιμάστηκε πέρυσι, η κυβέρνηση σκοπεύει να απαγορεύσει τις πωλήσεις πετρελαιοκίνητων, βενζινοκίνητων και υβριδικών αυτοκινήτων από το 2040, καθώς και να ενθαρρύνει την εγκατάσταση τουλάχιστον 3,000 MW ετησίως ΑΠΕ όπως ηλιακές και αιολικές μονάδες.
Οι πυρηνικοί σταθμοί της Ισπανίας, οι οποίοι άρχισαν να λειτουργούν μεταξύ του 1983 και του 1988, ανήκουν στην εταιρεία Iberdrola, την ιταλικής ιδιοκτησίας Endesa, τη Naturgy και την πορτογαλική EDP.