Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Τουρισμού και Ψηφιακής Πολιτικής της Ισπανίας, η χώρα ξεκίνησε τις δοκιμές του πρώτου στον κόσμο επιβατηγού τρένου που τροφοδοτείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Το έργο αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ισπανίας για τη μείωση του άνθρακα, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών σιδηροδρόμων, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τη χρήση στη χώρα οχημάτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ανέφερε το υπουργείο.
Ο ισπανός Υπουργός Ενέργειας, Τουρισμού και Ψηφιακής Πολιτικής, Alvaro Nadal και ο Υπουργός Ανάπτυξης Inigo de la Serna συμμετείχαν στην πρώτη πιλοτική διαδρομή της αμαξοστοιχίας στη βορειοδυτική αυτόνομη κοινότητα Asturias.
Η διαδικασία των δοκιμών θα αναλύσει τα πιθανά περιβαλλοντικά και οικονομικά πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει το φυσικό αέριο στις σιδηροδρομικές γραμμές που δεν ηλεκτροδοτούνται από καλώδια, δήλωσε το υπουργείο.
Στις 26 Ιουνίου 2015, η ισπανική κυβέρνηση εγκαινίασε μια νέα στρατηγική για την προώθηση των οχημάτων εναλλακτικής ενέργειας από το 2014 έως το 2020 στην Ισπανία, σύμφωνα με την ανάλυση της χώρας για το Πρόγραμμα Συνεργασίας για την Τεχνολογία Υβριδικών και Ηλεκτρικών Οχημάτων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
Η στρατηγική αυτή στοχεύει να καταστήσει την Ισπανία μια χώρα πρότυπο στην προώθηση οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων όπως το LPG, το φυσικό αέριο, τα βιοκαύσιμα, το υδρογόνο, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών τεχνολογιών.
Η στρατηγική επικεντρώνεται σε τρεις κύριους άξονες δράσης – εκβιομηχάνιση, ανάπτυξη αγοράς και ανάπτυξη υποδομών, ανέφερε ο IEA.