Επιστήμονες προερχόμενοι από την Ισλανδία θα μελετήσουν την πιθανότητα παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας από το ηφαιστιακό μάγμα για πρώτη φορά, στα πλαίσια ενός προγράμματος ύψους 100 εκατ. δολαρίων, το οποίο υπόσχεται να αυξήσει την παραγωγή στο δεκαπλάσιο σε σύγκριση με μια παραδοσιακή γεωθερμική γεώτρηση.
Όπως αναφέρει το Reuters, το πρόγραμμα συντονίζεται από την ισλανδική Ομάδα Γεωθερμικής Έρευνας (GEORG) και τη βρετανική γεωλογική υπηρεσία BGS, με τη συμμετοχή 38 εταιρειών και ινστιτούτων από 11 χώρες.
Η εμπορική αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας του μάγματος θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο σχέδιο που συμφώνησαν πέρυσι η Ισλανδία με τη Βρετανία για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού ηλεκτρικού ρεύματος.
Το προτεινόμενο καλώδιο IceLink, που θα ήταν το μεγαλύτερο του κόσμου με μήκος 1.000 χιλιόμετρα, θα αρκούσε για την ηλεκτροδότηση 1,6 εκατομμυρίων νοικοκυριών στη Βρετανία.
Το σχέδιο όμως καθυστέρησε έπειτα από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit και την ανησυχία ότι οι εξαγωγές ενέργειας θα οδηγούσαν σε αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τους ισλανδούς καταναλωτές και στην παράλληλη μειώση της ελκυστικότητας του νησιού σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως η φιλοξενία κέντρων δεδομένων.
Μιλώντας στο Reuters ο Γουέιν Μπράιαν, αναλυτής της British Alpha Energy εκτιμά ότι «το ηφαίστειο Κράφλα θα μπορούσε να αυξήσει θεαματικά την ηλεκτροπαραγωγή και να δώσει ώθηση στο προτεινόμενο σχέδιο του IceLink».
Τέλος, σχετικά με τη γεωθερμική γεώτρηση, ονόματι Krafla Magma Testbed, το Reuters αναφέρει ότι θα φτάσει σε βάθος 2,1 χμ. κάτω από το ηφαίστειο Κράφλα. H πρώτη φάση του προγράμματος στο Κράφλα προγραμματίζεται να αρχίσει το 2020 με προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε την Παρασκευή η βρετανική γεωλογική υπηρεσία.
Στη φάση αυτή προβλέπονται επίσης μελέτες για την προστασία από ηφαιστειακές εκρήξεις. Οι ερευνητές του GEORG, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι οι γεωθερμικές γεωτρήσεις είναι εντελώς απίθανο να οδηγήσουν σε έκρηξη.