Ο γεωργικός τομέας της Ιαπωνίας αποκτά αναγκαία ώθηση με μια καινοτόμο προσέγγιση που συνδυάζει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας με την καλλιέργεια μανιταριών.

Η εταιρεία Sustainergy, με έδρα το Τόκιο, σε συνεργασία με την Hitachi Capital και την Daiwa House Industry, θα παράγει αρχικά με αυτή τη μέθοδο συνολικά 4.000 κιλοβάτ ηλιακής ενέργειας σε δύο αναξιοποίητες εγκαταστάσεις στην Ιαπωνία.

Οι μονάδες ηλιακής ενέργειας θα εξυπηρετούν και έναν γεωργικό σκοπό, συγκεκριμένα την καλλιέργεια μανιταριών που απαιτούν λιγοστό ηλιακό φως, κάτω από τους ηλιακούς συλλέκτες.

Καθώς το εργατικό δυναμικό της Ιαπωνίας μεγαλώνει σε μέσο όρο ηλικίας, και οι νέοι μετακινούνται κυρίως σε αστικές περιοχές για ευκαιρίες απασχόλησης, μεγάλο μέρος της γεωργικής γης της χώρας δεν χρησιμοποιείται, με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εγκατάλειψη έως και του 10% της γεωργικής γης της χώρας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας εκτιμά ότι όλες οι αναξιοποίητες αγροτικές εκτάσεις χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, τα έργα αυτά θα μπορούσαν να παράγουν 70.000 μεγαβάτ ενέργειας, αρκετή για την τροφοδοσία 20 εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Περίπου 9,2 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν στις δύο αρχικές μονάδες ηλιακής ενέργειας και μανιταριών, στην επαρχία Μιγιάγκι στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Εάν το έργο στεφθεί με επιτυχία, οι συνεργαζόμενες εταιρείες σχεδιάζουν να προωθήσουν την ιδέα σε αγρότες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε ολόκληρη την Ιαπωνία, με την Hitachi να παρέχει στους αγρότες δωρεάν εξοπλισμό.

Οι αγρότες θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν ενεργειακά αυτάρκεις και να κερδίσουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Εξάλλου, τα περισσότερα μανιτάρια αυτού του τύπου που καταναλώνονται στην Ιαπωνία εισάγονται σήμερα από την Κίνα.

Τα αγροκτήματα με τα «ηλιακά μανιτάρι» αναμένεται να παράγουν 40 τόνους βρώσιμων μανιταριών, ενώ η παραγόμενη ενέργεια θα αποφέρει έσοδα 1,075 εκατομμυρίων ευρώ.


Πηγή: www.naftemporiki.gr