Ενεργειακές κοινότητες στον τομέα βιαερίου, ώστε αγρότες, κτηνοτρόφοι και μεταποιητές να μετατρέψουν το περιβαλλοντικό τους πρόβλημα, αλλά και της περιοχής τους σε οικονομικό όφελος για τους ιδίους και την τοπική κοινωνία, υποστηρίζονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ISABEL από εξειδικευμένη ομάδα.
Μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να έχουν εκπονηθεί τα πρώτα Business plans, μέσω των οποίων θα αναλυθεί εάν και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να είναι βιώσιμα τα εργοστάσια βιοαερίου. Ήδη έχουν σχηματισθεί 3 ενεργειακές κοινότητες (στις Πρέσπες, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και στην Δράμα) και τουλάχιστον 2 ακόμη πρόκειται να σχηματισθούν στο επόμενο διάστημα.
Αυτά τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μηχανολόγος Μηχανικός συνεργάτης της EBW, Χαράλαμπος Κουκλίδης, με την εταιρεία να αποτελεί έναν από τους οκτώ εταίρους – από πέντε κράτη της ΕΕ – που συμμετέχουν στο έργο ISABEL. Τονίζεται ότι το έργο ISABEL, χρηματοδοτείται από το κοινοτικό πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία HORIZON 2020 (αρ. συμβ. 691752), ολοκληρώνεται στις 31/12 2018, είναι προϋπολογισμού 1,89 εκατ. Ευρώ, ενώ συντονιστής του είναι η εταιρεία Q-PLAN INTERNATIONAL από τη Θεσσαλονίκη.
“Στοίχημα αποτελεί να ομαδοποιήσουμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μεταποιητές στις διάφορες περιοχές που είναι εγκατεστημένοι και να τους πείσουμε για τα πολλαπλά οφέλη που μπορούν να επιτευχθούν, και σε οικονομικό επίπεδο για τους ίδιους, από τη χρήση κοπριάς και άλλων αγροτοβιομηχανικών υπολειμμάτων για την παραγωγή βιοαερίου και περαιτέρω την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκλίδης, τονίζοντας ότι “η ύπαρξη νόμου στη χώρα μας και η θέσπιση ειδικών κινήτρων για τη λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων, ο οποίος σύντομα αναμένεται να ψηφιστεί, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση”.
Τον Σεπτέμβριο ψηφίζεται το ν/σ για τις ενεργειακές κοινότητες
Μέσα στον Σεπτέμβριο πρόκειται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τις ενεργειακές κοινότητες, όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από πηγές του. Μάλιστα, το υπουργείο θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία των ενεργειακών κοινοτήτων, αλλά και τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, το Σάββατο 9/9, έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ειδική εκδήλωση για τις ενεργειακές κοινότητες και στη διάρκειά της θα αναλυθεί το νομοσχέδιο στο σύνολό του.
Το… ISABEL
Στόχος του έργου ISABEL είναι η προώθηση, υποστήριξη και ανάπτυξη κοινοτήτων βιοαερίου στη Ευρώπη, με απώτερο σκοπό την τόνωση πρωτοβουλιών για την παραγωγή βιοαερίου σε τοπικό επίπεδο. Βασικοί άξονες είναι η επανατοποθέτηση” του βιοαερίου ως “δημοσίου αγαθού”, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις αντιλήψεις των τοπικών κοινοτήτων, η υλοποίηση πρακτικών κοινωνικής καινοτομίας και συμμετοχής των πολιτών και η ενίσχυση της δημιουργίας ενός θετικού περιβάλλοντος προς τις κοινοτικές πρωτοβουλίες για το βιοαέριο.
Στα οφέλη του βιοαερίου συγκαταλέγονται τα εξής: διαχείριση λυμάτων – διευκόλυνση αδειοδότησης μονάδων (ελαιοτριβείων, τυροκομείων, κτηνοτροφικών μονάδων κλπ), αναβάθμιση ποιότητας κοπριάς για γεωργική χρήση, οικονομική αποδοτικότητα (πώληση ηλεκτρικής ενέργειας), περιβαλλοντικά φιλική λειτουργία μονάδας βιοαερίου, προστασία υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από μόλυνση, περιορισμός έκλυσης οσμών στο περιβάλλον, παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ανάπτυξη κουλτούρας συνεργασίας.
Πηγή: www.capital.gr