Σε λίγες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Σωτήρης Νίκας μιλώντας την Παρασκευή στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου που διοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας και το Πανελλήνιο Σωματείο των Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Όπως ανέφερε ο κ. Νίκα, ο προηγούμενος διαγωνισμός ήταν εκτός των αναγκών της χώρας και της Ε.Ε., «αλλά ο νέος διαγωνισμός είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αποφύγει τα προβλήματα του προηγούμενου. Αυτή τη φορά απευθύνεται μόνο σε διαχειριστές. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες. Είμαστε βέβαιοι ότι το τίμημα θα είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο», σημείωσε. Όπως είναι γνωστό το Μάριο το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε τη διενέργεια νέου διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Ειδικότερα, μετά την απόσυρση της Socar από τη διαγωνιστική διαδικασία το Νοέμβριο του 2016 και την ακόλουθη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις με τους υποψήφιους αγοραστές, το ΚΥΣΟΙΠ στις 01/03/2017 ενέκρινε, μεταξύ άλλων:

• τη λήψη απόφασης από το ΤΑΙΠΕΔ για τη λήξη της προηγούμενης διαδικασίας για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, που είχε διενεργήσει το ΤΑΙΠΕΔ,

• τη λήψη απόφασης για την διάθεση 31% (από το ποσοστό 65%) των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στον ΔΕΣΦΑ, σε συνδυασμό με το 35% των μετοχών που κατέχουν τα ΕΛΠΕ,

• την επιστροφή στο Ελληνικό Δημόσιο του υπολοίπου 34% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, και

• την παροχή εξουσιοδότησης στο ΤΑΙΠΕΔ να σχεδιάσει, αποφασίσει και υλοποιήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 66% των μετοχών ΔΕΣΦΑ.

Ήδη, ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ έχουν εκδηλώσει η βελγική Fluxys, η ρουμανική Transgaz και η ολλανδική Gasunie, ενώ η αζέρικη Socar, η οποία ήταν ο βασικός υποψήφιος «μνηστήρας» της προηγούμενης αποτυχημένης διαγωνιστικής διαδικασίας πιθανολογείται ότι συμμετάσχει και πάλι.

Όσον αφορά στους συσχετισμούς, σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ έχει υπογράψει από το 2016 μνημόνιο συνεργασίας με τη ρουμανική Transgaz και μεταξύ άλλων προβλέπει τη συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του Κάθετου Διαδρόμου και της αμφίδρομης μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και της συνεργασίας στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπου συμμετέχουν.

Ακόμη, η Fluxys έχει υπογράψει συμφωνία με τη ρωσική Gazprom, η οποία είναι και ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, για συνεργασία στην ευρωπαϊκή αγορά small-scale LNG. H Τransgaz έχει επίσης συμβόλαια με την Gazprom και αποτελεί «διάδρομο» για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Ανάμεσα στοους υποψηφίους αγοράστές αναμένεται ότι θα είναι και η ισπανική Enagas ενώ ενδιαφέρον έχει δείξει και η γαλλική GRT gas.


Γράφει η Πένη Χαλάτση – Πηγή: www.insider.gr