Μετά από μόλις δέκα μήνες σχεδιασμού και δέκα μήνες κατασκευών, εγκαινιάστηκε ο υβριδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής που εγκατέστησε η Siemens στο νησί Isabela των Γκαλαπάγκος.
Στόχος του έργου ήταν να μετατραπεί η σημερινή δομή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, σε ένα υβριδικό σύστημα με αρκετές πηγές πρωτογενούς ενέργειας.
Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, με βιοκαύσιμα και ηλιακή ενέργεια και προμηθεύει σχεδόν 900 νοικοκυριά με ηλεκτρισμό στο κατά πολύ μεγαλύτερο νησί των Γκαλαπάγκος.
Η Siemens εφάρμοσε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 952 kWp, ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με χρήση μπαταριών με ισχύ μέχρι 660 kW και ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με γενική ισχύ 1625 kW.
«Είμαστε περήφανοι που συμβάλλουμε στην προστασία των Νήσων Γκαλαπάγκος με την τεχνολογία μας που είναι ουδέτερη για το κλίμα», δήλωσε ο John Kovach, επικεφαλής της Distributed Energy Systems στη Siemens.
«Έχουμε παραδώσει το πρώτο τοπικό ενεργειακό σύστημα αυτού του είδους, επιτρέποντας στον πελάτη μας να επιτυγχάνει σημαντικούς μακροπρόθεσμους περιβαλλοντικούς στόχους».
Το σύστημα παρακολουθείται εξ αποστάσεως από τα Κέντρα Ανάπτυξης Εφαρμογών Mindsphere της Siemens στο Μόναχο και το Ώστιν, στο Τέξας, για αποτελεσματική επιτόπια λειτουργία.
Η σύμβαση για το έργο ανατέθηκε από το Υπουργείο Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Εκουαδόρ (MEER). Το Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW)  χρηματοδότησε το έργο και η Lahmeyer International ενήργησε ως σύμβουλος έργου. Ο σταθμός λειτουργεί από τον τοπικό προμηθευτή ενέργειας, Elecgalapagos.
Το ενεργειακό τοπίο των Νησιών Γκαλαπάγκος απειλείται σήμερα από μια ασταθή, εντατική παροχή CO², η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από θερμική ενέργεια.
Λόγω της ιδιότητάς του ως Τοποθεσία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το πρόγραμμα «Zero Fossil Fuels on the Galapagos Islands» της κυβέρνησης του Εκουαδόρ αποσκοπεί στην πλήρη μετατροπή του ενεργειακού εφοδιασμού του αρχιπελάγους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η πολιτική αυτή επικεντρώνεται στην αποτελεσματικότερη κατανάλωση ενέργειας, στη χρήση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με καθαρά φυτικά έλαια. Προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο το έλαιο του ντόπιου φυτού Jatropha Curcas, το οποίο θα παρασχεθεί από την εγχώρια παραγωγή στην ηπειρωτική χώρα.