Η Schneider Electric, ο ηγέτης στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, προκειμένου να ενισχύσει την υπευθυνότητα στην εφοδιαστική της αλυσίδα, ιδίως όσον αφορά προμηθευτές που είναι περισσότεροι εκτεθειμένοι σε κινδύνους όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τα περιβαλλοντικά ζητήματα, έγινε μέλος στην Responsible Business Awards (RBA), μια μη κερδοσκοπική συμμαχία, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 120 εταιρείες από τον κλάδο των ηλεκτρονικών, του λιανικού εμπορίου, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της βιομηχανίας παιχνιδιών.
Ο στόχος της συμμαχίας είναι η προώθηση υψηλών προτύπων για τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία και η ασφάλεια, η προστασία του περιβάλλοντος και η επιχειρηματική ηθική.
Ένα νέο πρόγραμμα που εστιάζει στους προμηθευτές που είναι πιο εκτεθειμένοι σε κινδύνους
Από το 2012, η Schneider Electric αξιολογεί τους πιο στρατηγικούς της προμηθευτές με τη βοήθεια της EcoVadis, μιας εξειδικευμένης εταιρείας στον υπεύθυνο εφοδιασμό. Το πρόγραμμα αξιολογεί τις πρακτικές των προμηθευτών σύμφωνα με το πρότυπο ISO 26000 για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Προκειμένου να ενισχύσει τη δέσμευσή της για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και τις κατευθυντήριες αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τη δική της πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Schneider Electric εισάγει τώρα ένα νέο πρόγραμμα με το οποίο μπορούν να αναγνωριστούν οι προμηθευτές που είναι πιο πιθανό να είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και του είδους δραστηριότητάς τους.
Αντανακλώντας τη σπουδαιότητα αυτού του προγράμματος, ο αριθμός των προμηθευτών που έχουν υποβληθεί σε επιτόπιο έλεγχο θα αποτελέσει δείκτη του βαρόμετρου 2018-20210 Planet & Society, που μετράει τις επιδόσεις αειφορίας του Ομίλου.
Ο νέος δείκτης έρχεται με έναν φιλόδοξο στόχο, τον επιτόπιο έλεγχο 300 εγκαταστάσεων προμηθευτών υψηλής επικινδυνότητας τα επόμενα τρία χρόνια (επιπλέον των απομακρυσμένων ελέγχων της EcoVadis, των ιδίων ελέγχων των προμηθευτών και τη συνεχόμενη αλληλεπίδραση με τις εξειδικευμένες ομάδες της Schneider Electric).
Αξιοποίηση των μεθόδων και των εργαλείων της RBA για την επίτευξη ενός φιλόδοξου στόχου
Για την επίτευξη του στόχου, η Schneider Electric θα αξιοποιήσει τη μεθοδολογία και τα εργαλεία της RBA. Η συμμαχία και τα πρότυπά της χαίρουν εξαιρετικής αναγνώρισης από οργανισμούς με υψηλή δέσμευση ως προς την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, συμπεριλαμβανομένων ΜΚΟ και επιχειρήσεων. Η Schneider Electric θα μπορεί να αξιοποιήσει το εργαλείο χαρτογράφησης Verisk Maplecroft, το ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης RBA και το πρωτόκολλο ελέγχου RBA.
Με τον τρόπο αυτό, θα προσδιοριστούν 300 προμηθευτές για επιτόπιο έλεγχο. Τα στελέχη προμηθειών της Schneider Electric, μαζί με εσωτερικούς και εξωτερικούς ελεγκτές που ηγούνται της υλοποίησης του προγράμματος θα εκπαιδευτούν κατάλληλα γι’ αυτούς τους ελέγχους.
Επιδεικνύοντας τη δέσμευση της εταιρείας στον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας, το πρόγραμμα θα εποπτεύεται από τον Gilles Vermot Desroches, Sustainability Senior Vice President, τον DK Singh, Chief Procurement Officer και τον Xavier Houot, Senior Vice President Group Environment, Safety και Real Estate.