Η νορβηγική Equinor, μαζί με άλλες εταιρείες του χώρου, έλαβε έγκριση χρηματοδότησης για την ανάπτυξη του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου που θα παρέχει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η χρηματοδότηση η οποία θα δοθεί μέσω του προγράμματος προγράμματος Hywind Tampen, έλαβε τη σχετική έγκριση χρηματοδότησης από την Enova, ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου του νορβηγικού Υπουργείου Κλίματος και Περιβάλλοντος που λειτουργεί ως χρηματοδοτικό fund, με το ύψος της χρηματοδότησης να ανέρχεται σε 2,3 δισεκατομμύρια ΝΟΚ (περίπου 255 εκατ. USD).
Η Equinor και οι συνεργάτες της σκοπεύουν να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρική ενέργεια από υπεράκτια αιολικά πάρκα τις πλατφόρμες που βρίσκονται στα κοιτάσματα Gullfaks και Snorre. Το πρόγραμμα Hywind Tampen έχει λάβει ήδη μια χρηματοδότηση από το νορβηγικό NOx Fund, ύψους 566 εκατομμυρίων ΝΟΚ (63 εκατ. USD).
«Το πρόγραμμα Hywind Tampen πρόκειται να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της υπεράκτιας τεχνολογίας αιολικής ενέργειας και στη μείωση του κόστους των μελλοντικών πλωτών αιολικών πάρκων, προσφέροντας νέες βιομηχανικές ευκαιρίες στη Νορβηγία και στον κλάδο των νορβηγών προμηθευτών, σε μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά υπεράκτιων αιολικών πάρκων», λέει ο Olav-Bernt Haga, επικεφαλής του προγράμματος.
Το εν λόγω αιολικό πάρκο θα αποτελείται από 11 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 88ΜW, ενώ θα μπορεί να καλύπτει περίπου το 35% της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας των πέντε πλατφορμών των κοιτασμάτων.
Το έργο μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO₂ κατά περισσότερο από 200.000 τόνους ετησίως, ποσότητα που ισοδυναμεί με τις εκπομπές 100.000 αυτοκινήτων.

Πηγή: naftikachronika.gr