Η Daikin, εταιρεία ηγέτης στην παροχή λύσεων κλιματισμού, συνεχίζει για 6η συνεχή χρονιά την παροχή, προμήθεια και συντήρηση ψυκτικών μονάδων στο CERN. Στο πλαίσιο της ανανέωσης συμβολαίου για φέτος, αναμένεται να πραγματοποιηθούν  νέες εγκαταστάσεις τους επόμενους μήνες.

To εργαστήριο CERN ιδρύθηκε το 1954 και κάθε χρόνο υποδέχεται σχεδόν 13.000 επιστήμονες και μηχανικούς που εκπροσωπούν 399 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από 22 κράτη μέλη, ενώ αποτελεί και σημείο συνάντησης για τα περίπου 3.000 μέλη του προσωπικού. Επιστήμονες, μηχανικοί, και τεχνικοί κατασκευάζουν και θέτουν σε λειτουργία επιταχυντές, ανιχνευτές και την απαραίτητη υπολογιστική υποδομή ώστε να εξετάσουν τη θεμελιώδη δομή του σύμπαντος.

Το CERN που έχει αναγνωριστεί για τις επαναστατικές επιστημονικές έρευνές του, αποτελεί τη γενέτειρα του Παγκόσμιου Ιστού και το μέρος που φιλοξενεί τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider) στα γαλλοελβετικά σύνορα κοντά στη Γενεύη. Ο επιταχυντής βρίσκεται σε τούνελ 100 μέτρων υπογείως του CERN, έχει μήκος 27 χιλιόμετρα και χρησιμοποιείται για να επιταχύνει δέσμες σωματιδίων σε υψηλές ταχύτητες πριν προγραμματιστούν για σύγκρουση. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι επιστήμονες αντλούν πληροφορίες σχετικά με θεμελιώδεις νόμους της φύσης αλλά και σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης των σωματιδίων.
Το μέγεθος της εγκατάστασης και της λειτουργίας του απαιτεί ψύξη σε ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες και απόλυτη ακρίβεια στον υπολογισμό αυτών. Οι ψύκτες της Daikin αποτελούν την πρώτη επιλογή για το CERN, χάρη στην ευρεία γκάμα τους: από συμπιεστές μικρής ψυκτικής ισχύος, μονάδες σχεδόν αθόρυβες μέχρι προϊόντα inverter υψηλής απόδοσης. Μέχρι σήμερα, η Daikin είναι ο προμηθευτής 25 ψυκτών που ξεπερνούν τις 20.000 KW σε συνολική ψυκτική ισχύ.

Οι ψύκτες της Daikin προσφέρουν υψηλή τεχνολογία ψύξης για σειρά πειραμάτων που διεξάγονται αυτή την περίοδο στα εργαστήρια του CERN. Για παράδειγμα, έξι υδρόψυκτοι φυγοκεντρικοί ψύκτες παρέχουν παγωμένο νερό για το σύστημα κλιματισμού του υπόγειου τούνελ όπου είναι εγκατεστημένος ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων.

«Η συνεργασία μας με τη Daikin τα τελευταία 5 χρόνια αποτελεί μια εποικοδομητική εμπειρία για το CERN. Οι ψύκτες της Daikin έχουν αποδειχθεί αξιόπιστες μηχανές, καλύπτοντας τις εξειδικευμένες ανάγκες των εφαρμογών του CERN» δηλώνει ο Anders Andersen, υπεύθυνος  του Τμήματος Ψύξης και Εξαερισμού του CERN.