Ο μύθος αναφέρει ότι η αρχαία Θεά της Ελλάδος, Αθηνά, σοκαρισμένη μετά από κάποια άσχημα νέα που έμαθε, πέταξε ένα βράχο από ένα σημείο και από εκεί ξεφύτρωσε ο λόφος του Λυκαβηττού. Σήμερα ο λόφος αυτός είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Αθήνας, προσφέροντας πανοραμική θέα σε όλη την πόλη. Κάθε χρόνο, χιλιάδες επισκέπτες πραγματοποιούν το ταξίδι στις απότομες πλαγιές του, κάποιοι με τα πόδια, η μεγάλη όμως πλειοψηφία με το τελεφερίκ που υπάρχει εκεί.
Το τελεφερίκ λειτουργεί 18 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο, ενώ ο διαχειριστής – ο Όμιλος Καστελόριζο – έχει την ευθύνη λειτουργίας του με στόχο την άριστη εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Λιγότερο από δύο χρόνια πριν, η υπάρχουσα σειρά ACS600 ρυθμιστών στροφών των κινητήρων που διαθέτει το τελεφερίκ, πλησίαζε στο τέλος της κανονικής διάρκειας ζωής της, καθιστώντας πιθανό το ρίσκο δυσλειτουργίας, και ως εκ τούτου τον περιορισμό της χρόνιας καλής φήμης του.

Τότε ήταν που ο Όμιλος Καστελόριζο, ως διαχειριστής του τελεφερίκ, αποφάσισε την αντικατάσταση των παλιών ρυθμιστών στροφών. Η απόφαση αυτή όμως, δημιουργούσε έντονη ανησυχία σχετικά με την πολυπλοκότητα της εργασίας και τον απαιτούμενο χρόνο.
«Το κλείσιμο του τελεφερίκ για την εγκατάσταση των νέων ρυθμιστών στροφών στους κινητήρες δεν ήταν επιλογή και όταν η ABB πρότεινε η εγκατάσταση να γίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχαμε αμφιβολίες», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Τότσικας, Υπεύθυνος Λειτουργίας & Συντήρησης του Ομίλου Καστελόριζο. «Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας και την ικανοποίηση των εκατοντάδων ανθρώπων που μας επισκέπτονται καθημερινά. Ωστόσο, βασισμένοι στη μακρά ιστορία ποιότητας της ABB, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με την πρότασή τους».

Εκτός από το αυστηρό χρονικό πλαίσιο, οι μηχανικοί της ABB αντιμετώπισαν το περίπλοκο έργο της αντικατάστασης του παλιού ρυθμιστή στροφών ΑCS600 μέσα στο ερμάριό του, χωρίς να αφαιρεθούν τα υπόλοιπα εξαρτήματα του εξοπλισμού – κάτι σαν ιατρική μεταμόσχευση. Μετά από σχεδιασμό βήμα-βήμα και έλεγχο όλων των εγγράφων και σχεδίων, η ομάδα έφτασε στο λόφο για να προμηθεύσει, να εγκαταστήσει και να προγραμματίσει μια μονάδα ρυθμιστή στροφών ACS800.

«Ήμασταν υπό έντονη πίεση, έπρεπε να δουλέψουμε τη νύχτα για λίγες μόνο ώρες και χωρίς κανένα λάθος, επειδή δεν υπήρχε χρόνος να επαναλάβουμε ή να διορθώσουμε κινήσεις», αναφέρει ο Χρήστος Σκαρλατάκης, Προϊστάμενος Τεχνικής Υποστήριξης, του τομέα Συστημάτων Κίνησης της ΑΒΒ. «Η σκέψη μας ήταν συνεχώς στην λειτουργία το επόμενο πρωί – να μην προκύψει κανένα πρόβλημα ακόμα και αν κάνουμε τα πάντα όπως τα έχουμε προγραμματίσει. Ο πελάτης μας εμπιστεύτηκε, ακόμα και αν είχαν τις αμφιβολίες, και εμείς καταφέραμε την ολοκλήρωση του έργου μέσα σε μια νύχτα»!
