Για την μετάβαση ως ευκαιρία για τη βελτίωση της ευημερίας των τοπικών κοινωνιών και της οικονομίας, συζήτησαν οι συμμετέχοντες της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου 2021 μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Webex, από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Γερμανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η επιταχυνόμενη κλιματική κρίση, απαιτεί την μετάβαση σε μία οικονομία που δεν θα βασίζεται πλέον στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, αλλά στην καθαρή ενέργεια. Η διαδικασία μετάβασης όμως για να πετύχει και να μην αφήσει κανέναν πίσω, θα πρέπει να γίνει με δίκαιο και συμπεριληπτικό τρόπο, κυρίως για τις τοπικές κοινωνίες όλων των ανθρακοφόρων περιοχών.
Το WWF Ελλάς που σε συνεργασία με τα τοπικά γραφεία στη Γερμανία, Πολωνία και Βουλγαρία, συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Δίκαιη Μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» το οποίο χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του European Climate Initiative (EUKI), διοργάνωσε στις 9 Ιουνίου μία διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Η ενεργειακή μετάβαση ως ευκαιρία για τη βελτίωση της ευημερίας των τοπικών κοινωνιών και της οικονομίας».
Στο πλαίσιο της δημιουργίας του ελληνικού hub των προγραμμάτων EUKI, η ημερίδα φιλοξένησε όλα τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται μέσω του Γερμανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των επιμέρους προγραμμάτων, η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών, καθώς και η ενδυνάμωση της δικτύωσης των συμμετεχόντων, με σκοπό τη δημιουργία μελλοντικών συνεργειών.
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Γιάννης Τζώρτζης, επικεφαλής νομικός σύμβουλος του ΣΔΑΜ καθώς και η κα. Mateja Kahmann, Policy Officer, Division for EU Climate & Energy Policy, εκ μέρους του Γερμανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος. Από την πλευρά του EUKI, εκπρόσωπος ήταν ο κ. Benjamin Struss, Energy and Climate Policy Consultant for EUKI.
Στην ημερίδα, που διεξήχθη σε τρεις ενότητες, παρευρέθηκαν και μίλησαν οι: Έφη Κορμά (ΚΑΠΕ), Δημήτρης Κιτσικόπουλος (Electra Energy), Σωτηρία Θεοφανίδου (Ελληνογερμανικό επιμελητήριο), Ulrich Laumanns (GIZ – ως παρατηρητής), Άρης Ίκκος (ΙΝΣΕΤΕ), Παναγιώτης Πανούλης (Δ. Αθηναίων), Βασιλική Ασημακοπούλου (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Γιώργος Κάραλης (ΕΜΠ), Νίκος Χρυσόγελος (Άνεμος Ανανέωσης), Φάνης Χριστακόπουλος (Δίκτυο ΔΑΦΝΗ), Λευτέρης Τοπάλογλου (ΠΕΔ), Αθανασόπουλος Κωνσταντίνος (ΕΜΠ), Πέννυ Καζάκη (Sustainable City), Δημήτρης Τσέκερης (WWF Ελλάς).
Τη συζήτηση συντόνισε ο Υπεύθυνος Ενεργειακής Πολιτικής του WWF Ελλάς, κ. Δ. Τσέκερης.