Η μελέτη περίπτωσης που ακολουθεί αποτελεί την πρώτη αξιοποίηση της αντλίας Concertor σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Συγκεκριμένα, οι χειριστές σε έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στο Michigan των ΗΠΑ, αναζητούσαν μια αποτελεσματική, ισχυρή και αξιόπιστη λύση άντλησης για την απομάκρυνση της λάσπης από τις τέσσερεις δεξαμενές που διέθετε το εργοστάσιο.
Σύμφωνα μάλιστα με τους χειριστές, μια αξιόπιστη και ενεργειακά αποδοτική υποδομή είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η βλάβη μιας αντλίας μπορεί να επιφέρει πλημμύρες στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και διακύβευση της ασφάλειας.
Τα ελαιώδη απόβλητα, αναμειγνυόμενα με τέφρα (ένας συνδυασμός τέφρας, λαδιού, νερού, ξένων αντικειμένων και διάφορων άλλων υγρών), τα οποία αποθηκεύονται σε δεξαμενές, δημιουργούν ένα παχύρευστο μείγμα, σε μορφή λάσπης, το οποίο έφρασε συχνά τις υποβρύχιες αντλίες που χρησιμοποιούνταν στην εγκατάσταση. Μια αξιόπιστη και ενεργειακά αποδοτική υποδομή θεωρήθηκε ζωτικής σημασίας, καθώς η βλάβη μιας αντλίας μπορούσε να επιφέρει πλημμύρες στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και διακύβευση της ασφάλειας. Ο πελάτης προσπάθησε να επιλύσει αρχικά το πρόβλημα ενσωματώνοντας έναν αναδευτήρα στην πτερωτή κάθε αντλίας, με τις αντλίες να συνεχίζουν να φράσσονται.
Μια ομάδα συνεργατών της Xylem κλήθηκε να βρει λύση στο πρόβλημα, ώστε να εξαλείψει τις συχνές βλάβες και κατ’ επέκταση να εξασφαλίσουν περισσότερους πόρους για πιο κρίσιμα συστήματα για τη λειτουργία του σταθμού, όπως οι τουρμπίνες και οι γεννήτριες. Η λύση προέκυψε με αξιοποίηση της αντλίας της Flygt Concertor, η οποία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο αντλητικό σύστημα, που μειώνει το κόστος χρήσης και συνάμα προσφέρει υψηλή ποιότητα και αξιοπιστία.
Η ειδοποιός διαφορά της αντλίας Concertor έγκειται στην προσαρμογή της σε πραγματικό χρόνο ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας. Το χαρακτηριστικό αυτό παρέχει μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και μειωμένη ανάγκη για συντήρηση, με τα κόστη για αντικατάσταση και επισκευή των αντλιών να μειώνονται σε ποσοστό 80%, ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας να φτάνει το 70% σε σχέση με τις κοινές αντλίες.
Η αντλία της Flygt επιλέχθηκε κυρίως λόγω της ικανότητας της να φροντίζει μόνη της για το βέλτιστο τρόπο λειτουργίας. Μερικά βασικά χαρακτηριστικά της, που την καθιστούν κατάλληλη για μία τόσο απαιτητική εφαρμογή είναι τα βρεχόμενα μέρη της από σκληρό χάλυβα, το μη εμφρασσόμενο υδραυλικό μέρος τύπου Ν, η αναγνώριση έμφραξης, η λειτουργία αυτόματου καθαρισμού, ο αισθητήρας ροπής, η προσαρμοζόμενη πτερωτή, ο ανιχνευτής διαρροής και μεταβολής της θερμοκρασίας και τέλος η μεταβαλλόμενη ταχύτητα.
Η πρώτη αντλία Concertor εγκαταστάθηκε τον Οκτώβριο του 2017 και λειτουργεί χωρίς προβλήματα έκτοτε. Η εμπειρία του πελάτη ήταν τόσο θετική, που στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν άλλες τρείς αντλίες. Η πρώτη αυτή εγκατάσταση της αντλίας σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, όχι μόνο καθώς έδωσε λύση στο πρόβλημα, αλλά καθώς ξεπέρασε και τις προσδοκίες. 
Τα απτά αποτελέσματα αυτής της επιλογής δεν άργησαν να φανούν, με το κόστος συντήρησης να μειώνεται κατά περίπου 20.000$ ετησίως και την αύξηση της διαθεσιμότητας του εργατικού δυναμικού για την υποστήριξη των κρίσιμων λειτουργιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η αντλία Concertor επίσης ενισχύει την βιωσιμότητα, διασφαλίζοντας την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική λειτουργία. Τέλος, ενισχύθηκε η ασφάλεια του προσωπικού, καθώς ελαχιστοποιήθηκε η ανάγκη μεταφοράς των αντλιών από τις δεξαμενές για έλεγχο και επισκευή.

Άρθρο της Άννας Μαρίας Σολδάτου | Χημικού Μηχανικού | Ομάδα Product Management | Εταιρεία ΥΔΑΤΩΡ Α.Ε.