Μια σειρά από προκλήσεις αντιμετωπίζει ο Κάθετος Διάδρομος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τη βόρεια Ευρώπη, με κύριο εμπόδιο τη στρατηγική στάση της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Σιφναίο, αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Gastrade.
Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον τόσο των Ευρωπαίων όσο και των Αμερικανών για το έργο που θα επιτρέπει την αμφίδρομη ροή φυσικού αερίουαπό την Ελλάδαπρος τηνΒουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία,μέσα από τη σύνδεση υφιστάμενων, αλλά και νέων ευρωπαϊκών υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου και LNG.
Η μεγάλη σημασία της επένδυσης τονίστηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ,αρμοδίουγια θέματα Ενέργειας και πρώηνπρέσβηστην Ελλάδα, GeoffreyPyatt στην Αθήνα, ενώ Ευρωπαίοιαξιωματούχοι επιμένουν για την ανάγκη νέων οδεύσεων φυσικού αερίου ώστε για να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού.
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2024 θα λήξη η σύμβαση Ρωσίας – Ουκρανίας για την τράνζιτ διέλευση ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του ουκρανικού συστήματος.
Από το βήμα του Investment Forum, ο κ. Σιφναίος ανέφερε χθες ότι ο Κάθετος Διάδρομος είναι μια πρωτοβουλία που καθιστά την Ελλάδα σημείο εισόδου για όλη την περιοχή της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.
«Αν λειτουργήσει όπως μπορεί, θα έχει τεράστια σημασία για τη χώρα μας και θα μπορέσει να βοηθήσει στη συνολική απεξάρτηση της περιοχής από το ρωσικό φυσικό αέριο. Είναι μια πρωτοβουλία που βρίσκεται σε στάδιο αρχικής εφαρμογής. Υπάρχουν 3-4 πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο κ. Σιφναίος.
«Το ένα είναι να απαλύνουμε τα bottlenecks που υπάρχουν. Να κάνουμε κάποιες επενδύσεις οι οποίες θα επιτρέψουν τη ροή του αερίου σε όλο αυτό τονδιάδρομο και να μεγαλώσουν τηνεξαγωγική δυνατότητα της Ελλάδας προς το βορρά.Δεν είναι τεράστιες οι υποδομές και οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουνε. Μιλάμε για μια αγορα 65 δις κυβικών αερίου το χρόνο. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να φτάσουμε εκεί που είναι η ζήτηση»,υπογράμμισε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι από την πλευρά της Ελλάδας η Gastrade συμμετέχει στο έργο μετον ΔΕΣΦΑ. Στη συνέχεια ο επικεφαλής της Gastrade, που ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδεςτηνεμπορική λειτουργία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, αναφέρθηκε στην κύρια πρόκληση του εγχειρήματος.
«Για μένα το σημαντικότερο πρόβλημα για την περιοχή έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές πολιτικές σε σχέση με το ρώσικο αέριο. Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε μια μεγάληροή ρωσικού αερίου από την Τουρκία μέσω Βουλγαρίας,κάνοντας dumping, δηλαδή ρίχνοντας τις τιμές, το οποίο γίνεται καθαρά για στρατηγικούς λόγους για να μπλοκάρει τη δυνατότητα του LNG να διαχυθεί σε αυτή την περιοχή. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιο τρόπο γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει αυτό ο διάδρομος να λειτουργήσει σωστά και ανταγωνιστικά», συμπλήρωσε ο ίδιος.