Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, που έχει συγκεντρώσει 1 τρισ. δολάρια από τις πωλήσεις πετρελαίου, πούλησε όλα τα ομόλογα μιας εκ των εταιρειών του Γουόρεν Μπάφετ, της ενεργειακής PacifiCorp.
Ο λόγος είναι ότι αυτή η εταιρεία χρησιμοποιεί λιθάνθρακα που είναι επιζήμιος για το περιβάλλον. Παράλληλα εξετάζει την προοπτική να πουλήσει όλα τα ομόλογα του ομίλου Berkshire Hatahaway Energy του Γουόρεν Μπάφετ.
Πρόθεση του νορβηγικού ταμείου είναι να στραφεί σε πιο «ηθικές» επενδύσεις. Ενδέχεται έτσι να βγάλει εντελώς από το χαρτοφυλάκιό του μια άλλη εταιρεία, ανταγωνιστική της PacifiCorp, την αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας MidAmerican Energy.
Οι επιλογές αυτές εντάσσονται στην αλλαγή πολιτικής που έχει αποφασίσει το νορβηγικό κρατικό ταμείο και η οποία προβλέπει τη στροφή του σε πιο «ηθικές» επενδύσεις. Σε αυτή την αλλαγή πολιτικής αναφέρεται σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο το παράδειγμα του νορβηγικού ταμείου ακολουθούν και άλλες επενδυτικές.
Έτσι, ορισμένες έχουν αποκλείσει από τις τοποθετήσεις τους εταιρείες όπως οι Airbus, Boeing, Japan Tobacco, Rio Tinto και Wal Mart. Το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, στο πλαίσιο αυτής της στροφής, έχει εκποιήσει τίτλους τουλάχιστον 100 εταιρειών που είχε στο χαρτοφυλάκιό του.
Οι αιτίες είχαν σχέση είτε με τα προϊόντα των εταιρειών είτε με τη στάση τους. Ανάμεσα στις εταιρείες αυτές περιλαμβάνονται καπνοβιομηχανίες και βιομηχανίες πυρηνικών όπλων, βιομηχανίες που ρυπαίνουν το περιβάλλον ή άλλες που καταφεύγουν στην παιδική εργασία. Σε αυτή τη φάση, πάντως, πωλεί τίτλους εταιρειών που τουλάχιστον το 30% των δραστηριοτήτων τους αφορά τον λιθάνθρακα.
Στα τέλη του 2017, το νορβηγικό ταμείο είχε ομόλογα του ομίλου Berkshire Hathaway Energy αξίας 164 εκατ. δολαρίων, της PacifiCorp αξίας 129 εκατ. δολαρίων, της Tri-State αξίας 43 εκατ. δολαρίων και της MidAmerican αξίας 33 εκατ. δολαρίων.
Παράλληλα, το νορβηγικό ταμείο ανακοίνωσε χθες ότι αποκλείει εντελώς από το χαρτοφυλάκιό του την εταιρεία JBS, τη μεγαλύτερη στον κόσμο βιομηχανία παραγωγής κρέατος, επειδή υπήρξαν εναντίον της καταγγελίες για διαφθορά στη Βραζιλία.
Στα τέλη του 2017 είχε στο χαρτοφυλάκιό του τίτλους της JBS, αξίας 143 εκατ. δολαρίων. Ο πρώην πρόεδρος της JBS Τζόσλεϊ Μπατίστα και ο αδερφός του Γέσλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, παραδέχθηκαν πέρυσι την εμπλοκή τους σε σκάνδαλο διαφθοράς. Δωροδόκησαν περισσότερους από 1.800 πολιτικούς τα τελευταία χρόνια.
Εξάλλου, το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας αποφάσισε να απαλλάξει το χαρτοφυλάκιό του από κάθε τίτλο της κινεζικής βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας Luthai Textile, διότι θεωρεί ότι κατ’ εξακολούθησιν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σκέπτεται, επίσης, να κάνει το ίδιο με την ταϊβανέζικη εταιρεία Nien Hsing Textile. Σε σχετική ανακοίνωσή του το νορβηγικό ταμείο δεσμεύεται να ακολουθήσει το παράδειγμα του ινδικού ομίλου χημικών UPL, που αποφάσισε να διακόψει κάθε δεσμό με εταιρείες που βασίζονται στην παιδική εργασία για την παραγωγή των προϊόντων τους. Έως τα τέλη του περασμένου έτους κατείχε το 2,3% των μετοχών του UPL, αξίας 137 εκατ. δολαρίων.

Πηγή: kathimerini.gr