Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να στηρίξει την ανάπτυξη μιας αγοράς υδρογόνου με τη θέσπιση ολοκληρωμένης μεθοδολογίας για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσον αφορά το υδρογόνο και τα καύσιμα χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, όπως ορίζεται στην οδηγία για την αγορά υδρογόνου και φυσικού αερίου. Η μεθοδολογία αυτή συμπληρώνει τις υφιστάμενες για το ανανεώσιμο υδρογόνο και τα ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης (RFNBO), συμπληρώνοντας το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ για το υδρογόνο.
Πρόκειται για ένα καίριο βήμα που παρέχει ένα σαφές κανονιστικό πλαίσιο, απελευθερώνοντας επενδυτική βεβαιότητα και επιταχύνοντας την κλιμάκωση της παραγωγής καθαρού υδρογόνου σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Όπως υπογραμμίζεται στη συμφωνία για καθαρή βιομηχανία, η ασφάλεια δικαίου και η συνοχή είναι καίριας σημασίας για την προώθηση των επενδύσεων και επιτρέπουν στους παραγωγούς να επεκταθούν, επιταχύνοντας τελικά την ανάπτυξη του τομέα. Το υδρογόνο χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών θα στηρίξει τις προσπάθειες απανθρακοποίησης τομέων στους οποίους ο εξηλεκτρισμός δεν αποτελεί επί του παρόντος βιώσιμη επιλογή, όπως οι αεροπορικές μεταφορές, η ναυτιλία και ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες. Η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ο ευρωπαϊκός τομέας υδρογόνου και η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα διατηρήσουν τον ηγετικό τους ρόλο και την ανταγωνιστικότητά τους.
Για να θεωρηθούν καύσιμα χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, το υδρογόνο και τα σχετικά καύσιμα θα πρέπει να επιτύχουν το κατώτατο όριο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 70 % σε σύγκριση με τη χρήση ορυκτών καυσίμων χωρίς μείωση των εκπομπών. Αυτό σημαίνει ότι το υδρογόνο χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών μπορεί να παραχθεί με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα με τη χρήση φυσικού αερίου με δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS) – μια τεχνολογία που αποτρέπει τις εκπομπές από τη διαδικασία παραγωγής υδρογόνου – καθώς και από πηγές ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Η μεθοδολογία αναγνωρίζει την ποικιλομορφία των ενεργειακών μειγμάτων στα κράτη μέλη, προσφέροντας ένα ευέλικτο και ρεαλιστικό πλαίσιο. Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη δεν καθορίζει το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που μπορεί να καταλογιστεί στο υδρογόνο που παράγεται από ηλεκτρική ενέργεια. Η πτυχή αυτή καθορίζεται στην οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με προσέγγιση ετήσιου μέσου όρου. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό κατά την αναθεώρηση της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειές της για τη διευκόλυνση της ρεαλιστικής εφαρμογής του κανονισμού για το μεθάνιο, με έμφαση σε πρακτικές λύσεις που είναι απλές και επιτυγχάνουν τους στόχους της αντιμετώπισης των εκπομπών μεθανίου. 
Όσον αφορά το μέλλον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο της εισαγωγής εναλλακτικών διαδρομών στο ενεργειακό σύστημα και στη μείωση των εκπομπών, καθώς και την ανάγκη διατήρησης ισότιμων όρων ανταγωνισμού με την προμήθεια πλήρως ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2026 θα δρομολογήσει δημόσια διαβούλευση σχετικά με σχέδιο μεθοδολογίας για τη χρήση συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΑΗΕ) για την πυρηνική ενέργεια, ενισχύοντας τη σαφήνεια για την παραγωγή υδρογόνου χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών από άμεσες πυρηνικές πηγές.
Επόμενα βήματα
Μετά τη σημερινή έγκριση, η πράξη θα διαβιβαστεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, τα οποία έχουν στη διάθεσή τους 2 μήνες για να τις ελέγξουν και είτε να αποδεχθούν είτε να απορρίψουν τις προτάσεις. Κατόπιν αιτήματός τους, η περίοδος ελέγχου μπορεί να παραταθεί κατά 2 μήνες. Το Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο δεν έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τις προτάσεις.
Ιστορικό
Η οδηγία για την αγορά υδρογόνου και φυσικού αερίου καθορίζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πιστοποίησης για τα καύσιμα χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, συμπληρώνοντας τους κανόνες για τα ανανεώσιμα καύσιμα που ορίζονται στην οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το άρθρο 9 της οδηγίας απαιτεί από την Επιτροπή να εγκρίνει μεθοδολογία για την αξιολόγηση της μείωσης των εκπομπών καυσίμων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, το αργότερο έως τις 5 Αυγούστου 2025.
Η σημερινή έγκριση ακολουθεί μια εντατική διαδικασία διαβούλευσης με τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη και τα κράτη μέλη. Ένα πρώτο σχέδιο της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης δημοσιεύθηκε για υποβολή παρατηρήσεων από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Οκτωβρίου 2024. Στη συνέχεια, η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη συζητήθηκε δύο φορές με εμπειρογνώμονες των κρατών μελών στο πλαίσιο της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα ανανεώσιμα καύσιμα και τα καύσιμα χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, στις 7 Νοεμβρίου 2024 και στις 19 Μαΐου 2025.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Επιτροπή δρομολόγησε επίσης τον μηχανισμό υδρογόνου στο πλαίσιο της νέας πλατφόρμας της ΕΕ για την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, σε μια στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και τη μόχλευση της αγοράς της Ένωσης προς μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποίηση και απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Για περισσότερες πληροφορίες 
  1. Ερωτήσεις και απαντήσεις.
  2. Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) της Επιτροπής για τον καθορισμό μεθοδολογίας για την αξιολόγηση της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από καύσιμα χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.