Πενήντα τρεις πόλεις από είκοσι μία χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν κληθεί να αναλάβουν πρωτοφανή δράση για το κλίμα, μέσω του προγράμματος NetZeroCities Pilot Cities που διαχειρίζεται η πλατφόρμα της ΕΕ για τις κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις (EU Mission on Climate-Neutral and Smart Cities).
Οι πιλοτικές πόλεις, επιλέχθηκαν από ένα ευρύ φάσμα 103 αιτήσεων στις οποίες συμμετείχαν 159 πόλεις από 33 χώρες της ΕΕ, θα πειραματιστούν με νέους τρόπους ταχείας απαλλαγής από τον άνθρακα και κατά τη διάρκεια ενός διετούς προγράμματος θα αποτελέσουν το πεδίο δοκιμών συστημικών προσεγγίσεων, χωρίς αποκλεισμούς και με πολλούς μοχλούς για τον μετασχηματισμό των πόλεων. Θα προβληματιστούν και θα μάθουν στην πορεία, παρέχοντας ευκαιρίες σε άλλες πόλεις να ακολουθήσουν τα βήματά τους, αντιγράφοντας ή/και κλιμακώνοντας προσεγγίσεις και λύσεις που σχετίζονται με το δικό τους πλαίσιο.
Οι δραστηριότητες των πιλοτικών πόλεων θα υποστηριχθούν με επιχορηγήσεις ύψους 32 εκατ. ευρώ από το έργο NetZeroCities, το οποίο διαχειρίζεται την πλατφόρμα αποστολής. Οι επιχορηγήσεις αυτές χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία “Ορίζοντας 2020”, – το πρόγραμμα-πλαίσιο της που προηγείται του τρέχοντος προγράμματος “Ορίζοντας Ευρώπη”. Οι επιχορηγήσεις θα συμπληρώσουν την υποστήριξη που παρέχεται ήδη από τους συμβούλους των πόλεων και τους εταίρους της κοινοπραξίας NetZeroCities.
Το Πρόγραμμα Πιλοτικών Πόλεων αποτελεί κρίσιμο μέρος της επίτευξης των στόχων της Αποστολής Πόλεων της ΕΕ, η οποία έχει ως στόχο 112 πόλεις να είναι κλιματικά ουδέτερες έως το 2030.
Όλες οι πόλεις που δεν επιλέχθηκαν ως πιλοτικές σε αυτό το στάδιο, θα έχουν πολλούς άλλους τρόπους να συνεργαστούν με την EU Cities Mission, για παράδειγμα μέσω ενός προγράμματος αδελφοποίησης και ομαδικής συνεργασίας που θα ξεκινήσει σύντομα.
Οι πιλοτικές πόλεις αποτελούν την αρχή ενός μακρύτερου ταξιδιού προς την κλιματική ουδετερότητα: ενός ταξιδιού που θα μεταμορφώσει τις πόλεις και θα τις ενώσει γύρω από ένα κοινό όραμα για μια δίκαιη κλιματική μετάβαση.