Σε μια σημαντική ενεργειακή καινοτομία προέβη, η Heliogen, μια startup εταιρεία που υποστηρίζει ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, η οποία ανακοίνωσε ότι δημιούργησε την πρώτη τεχνολογία στον κόσμο που μπορεί να αντικαταστήσει εμπορικά τα καύσιμα με θερμότητα από τον ήλιο χωρίς άνθρακα και σε βαθμό που επιτρέπει να επιτευχθούν θερμοκρασίες άνω των 1.000 βαθμών Κελσίου.
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται σημαντική διότι οι θερμοκρασίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή σκυροδέματος, χάλυβα, και πετροχημικών και άλλων υλικών που παραδοσιακά απαιτούν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού.
Τα σχέδια της Heliogen περιλαμβάνουν επίτευξη θερμοκρασιών μέχρι και 1.500 βαθμών Κελσίου, όπου μπορεί να επιτευχθεί διάσπαση διοξειδίου του άνθρακα και νερού για την παραγωγή «καυσίμων 100% ελεύθερων από ορυκτά».
Η Heliogen είναι σε θέση να επιτύχει αυτές τις θετικές θερμοκρασίες ως αποτέλεσμα της τεχνολογίας της που χρησιμοποιεί μοναδικά προηγμένο λογισμικό ηλεκτρονικής όρασης για να ευθυγραμμίσει με απόλυτο τρόπο μια μεγάλη σειρά κατόπτρων στο φως του ήλιου σε έναν μόνο στόχο.
Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, δήλωσε σχετικά με την ανακάλυψη του Heliogen:
«Σήμερα, βιομηχανικές εργασίες όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσιμέντου, χάλυβα και άλλα υλικά ευθύνονται για περισσότερο από το ένα πέμπτο όλων των εκπομπών. Αυτά τα υλικά είναι παντού στη ζωή μας, αλλά δεν έχουμε αποδεδειγμένες ανακαλύψεις που θα μας δώσουν προσιτές εκδόσεις με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Εάν πρόκειται να φτάσουμε σε εκπομπές μηδενικών εκπομπών άνθρακα συνολικά, έχουμε πολλά να επινοήσουμε. Χαίρομαι που είμαι πρώιμος υποστηρικτής της νέας τεχνολογίας ηλιακής συγκέντρωσης του Bill Gross. Η ικανότητά του να επιτυγχάνει τις υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για αυτές τις διεργασίες είναι μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη στην αναζήτηση μιας ημέρας να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα».