Η χώρα μας επικύρωσε – μέσω της Βουλής – τη «Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοικτή Θάλασσα». Η Greenpeace κοινοποίησε την είδηση και εξήγησε πως για να τεθεί η εν λόγω Συνθήκη σε εφαρμογή, χρειάζεται να επικυρωθεί από 60 χώρες. Μέχρι στιγμής, μόλις 22 κράτη έχουν υπογράψει.
Όπως αναφέρει η Greenpeace στην ανακοίνωση της: «Το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε χθες, 8 Μαΐου 2025, υπέρ της επικύρωσης της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοικτή Θάλασσα (γνωστή και ως Παγκόσμια Συνθήκη για την προστασία των Ωκεανών […] με σημαντική πλειοψηφία 225 ψήφων υπέρ».
Η χώρα μας πλέον, αποτελεί τη 3η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικύρωσε την εν λόγω συνθήκη. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι μέλος της συμμαχίας Υψηλών Προσδοκιών για τη Συμφωνία, που παροτρύνει όλα τα κράτη να προβούν στην υιοθέτηση της Συμφωνίας.
Σκοπός της Συμφωνίας είναι «η διασφάλιση της διατήρησης και της βιώσιμης χρήσης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σε περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας, ενώ ορίζονται οι περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας ως πεδίο εφαρμογής της Συμφωνίας».
Ο στόχος είναι η υπογραφή των υπολοίπων κρατών της ΕΕ, πριν από τη Διάσκεψη των Ωκεανών του ΟΗΕ τον Ιούνιο στη Νίκαια της Γαλλίας. Για να τεθεί η Συνθήκη σε εφαρμογή, απαιτείται επικύρωση από 60 χώρες.
Υπάρχουν φόβοι ότι η συνθήκη θα έχει τη κατάληξη προηγούμενων πολυμερών περιβαλλοντικών συμφωνιών και ότι θα τεθεί σε ισχύ από το 2031 και έπειτα. Γεγονός καθόλου ικανοποιητικό, ιδιαιτέρως εάν αναλογιστεί κανείς πως οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη προστασίας του 30% του ωκεανού μέχρι το 2030.